Superkastet som var nära träffa kameraman

Uppdaterad
Publicerad

I den fjärde omgången av Diamond League-premiären kastade tyske spjutkastaren Thomas Röhler mäktiga 93,90. Det är det längsta spjutkastet i världen sedan 1997. Dessutom var Röhlers kasta bara dryga två meter från att träffa en kameraman.

– Ärligt, så hade jag inte väntat mig det här. Men det känns helt fantastiskt. Jag kommer nog behöva ett par dagar för att förstå, säger Thomas Röhler till SVT Sport om sitt superkast.

Alla resultat från Doha >>>

Tjecken Jan Zelezny som dominerade grenen under 1990-talet, kastade över 94 meter, inte mindre än fem gånger. Han har också det gällande världsrekordet på 98,48 meter från den 25 maj 1996.

Men bakom Zeleznys fina resultat parkerar sig nu Röhler med sina 93.90, och han passerade därmed finländaren Aki Parviainen som kastade 93,09 1999.

Svenske Kim Amb deltog också i tävlingen, och slog till med säsongsbästa utomhus på 80,85 i sitt första kast i tävlingen. Bättre blev det inte för för den svenske kastaren från Bålsta som slutade åtta i tävlingen.

– Det fanns ganska bra tryck i kroppen, men det finns en del att jobba på, och jag kommer nog att hitta det i veckan. Det var första gången i år som jag tävlade på fullansats, och det är bara att åka hem och nöta lite till, säger Kim Amb till SVT Sport.

Vad är du mest nöjd med i dag?

Thomas Röhlers enorma kast är jag mest nöjd med, det var otroligt att se, säger Kim Amb.

Två meter från kameramannen

Noterbart är att Röhlers superkast bara är dryga två meter från att träffa kameramannen (se bilderna) när det dimper på 93,90.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.