Blessing Okagbare. Foto: Bildbyrån

Vändningen: Nigerianska stjärnorna fick starta i VM

Uppdaterad
Publicerad

Världsstjärnorna Divine Odudurus och Blessing Okagbares diskning från VM har upphävts av IAAF. De kunde starta på 200 meter.

Det var efter en miss från det egna friidrottsförbundet i Nigeria, som anmält dem till 100 meter som de inte hade tänkt delta i som de diskades för hela mästerskapet i Doha.

– Det är inte första gången Nigerias förbund gör en sån här sak. Men det här är inte ett nationellt mästerskap, folk här tar stenhårt på reglerna och vårt förbund försöker gång på gång att tänja på reglerna. Det är fel och det är inkompetent. Jag känner att de kastar bort mitt VM och jag vet inte hur många fler jag kommer få göra, jag är 30 år, sade Okagbare till AP innan glädjebeskedet kom.

Friidrotts-VM

Okagbare är en stor profil på Diamond League-galorna och tävlar i 100, 200 och längdhopp där hon håller världsklass. Divine Oduduru fick sitt genombrott i april när han i en collegetävling sprang 100 och 200 meter på 9,94 och 19,76 inom 45 minuter.  

Protesten snabbehandlades

Oduduru är delad världstvåa i år med 9,86 och dök inte upp till 100 m-försöket där han var anmäld, precis som Okagbare på damernas 100 meter.

IAAF:s regler säger att om en utövare, utan rimligt skäl, nobbar en gren de är anmälda till efter en specifik deadline så diskvalificeras de för resten av mästerskapet. Det är det här som höll på att stoppa Oduduru och Okagbare på 200 meter och korta stafetten, 4x100 meter. 

Okagbare sade att hon och Oduduru inte hade några planer på att springa 100 meter.

Den protest som inlämnats snabbehandlades med ett positivt resultat. IAAF-chefen Sebastian Coe var inkopplad för att nå en lösning. Försöket på 200 meter för herrar avgörs redan 19.05 under söndagskvällen. Damernas försök på 200 meter avgörs i morgon.

Oduduru blev fyra i det första heatet på 20,40 och fick förlita sig på tiden för att gå vidare till semifinal.

– Mitt folk tror att jag inte vill springa för dem, att jag inte vill representera dem. Men det är inte det som det handlar om, sade Oduduru till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet