Niklas Arrhenius avslutade tävlade i Finnkampen så sent som i augusti. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Niklas Arrhenius byter landslag – blir amerikan

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Arrhenius, 37, har gjort sin sista tävling för Sverige.

Han har fått godkännande att bli amerikan.

Detta för att kunna uppfylla en gammal dröm.

– Han har alltid haft en dröm om att vara med i amerikanska mästerskapen, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Niklas Arrhenius växte upp i USA, och är bosatt där nu också. Trots det har han alltid tävlat för Sverige, och tog exempelvis ett JVM-silver i diskus 2000.

Men nu är det sluttävlat för blågult. Det internationella friidrottsförbundet har godkänt att han byter landslag till USA, och får från och med den 26 augusti 2022 representera dem. Men eftersom det är en karenstid blev hans sista tävling för Sverige Finnkampen 2019, där han blev fyra i kula och trea i diskus.

– Han har alltid haft en dröm om att vara med i amerikanska mästerskapen. Innan han avslutar sin karriär vill han vara med där. Och vi tycker att han absolut ska göra det om han vill det, så vi har godkänt och sagt ”Absolut!” Han vill gärna göra det, och hans familj bor där och är amerikaner, säger Sveriges förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

”Varit en fantastisk person”

Arrhenius har gjort flera mästerskap för Sverige, och har som bästa resultat en åttondeplats i kula i inomhus-EM i Göteborg 2013. Torneklint berättar att hon är glad över att ha fått Arrhenius i det svenska landslaget.

– Han har varit en fantastisk person att ha med i det landslaget. Han har varit en positivt och härlig person som alltid har ställt upp för det svenska landslaget. Så jag är bara tacksam över att han har tävlat för Sverige så länge och har ställt upp för landslaget, säger hon.

KLIPP Ståhl: ”Slängde nästan världsrekord i fotbollshallen i Växjö” (23 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.