Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av konflikten mellan Gjert Ingebrigtsen och hans söner. Foto: Bildbyrån

Norsk polis har öppnat en brottmålsprocess mot Gjert Ingebrigtsen

Uppdaterad
Publicerad

Norsk polis har gått vidare med utredningen av Gjert Ingebrigtsen som anklagas för misshandel av flera av sina söner. Man har öppnat en brottmålsprocess.

– Vi har genomfört flera förundersökningar och de uppgifter som kommit fram har gjort att vi nu har öppnat en brottmålsprocess. Ett ärende har öppnats enligt paragraf 282 i brottsbalken – misshandel i nära relationer, säger polisinspektör Terese Braut Våge, enligt ett pressmeddelande.

Löparbröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsens har anklagat pappa Gjert för att ha använt fysiskt våld mot dem under uppväxten, något han bestämt förnekar.

– Syftet med en utredning är att fastslå om det finns brottsliga omständigheter. I en utredning ska polisen vara objektiv. När en person har status som misstänkt ska utredningen visa på sådant som talar emot honom och sådant som talar till hans fördel, förklarar Våge.

Gjert har sju barn där en del tagit honom i försvar.

Möte med det norska friidrottsförbundet

Under gårdagen hade Gjert Ingebrigtsen och hans advokat ett möte under två timmar med det norska friidrottsförbundet kring att han, på sönernas uppmaning, nekats ackreditering på nästa års stora mästerskap där OS i Paris är höjdpunkten. Detta trots att han är tränare till Narve Gilje Nordås som gjort en kometkarriär och blev trea i VM på 1 500 meter, hundradelar efter Jakob Ingebrigtsen som tog silvret.

– Han uppfattade det som en positiv dialog, men visst har han det jobbigt efter allt som hänt den senaste veckan, men det är ett steg i rätt riktning, säger advokaten John Christian Elden till NRK.

Elden har även fått Nordås som sin klient.

KLIPP: Hör Gjert Ingebrigtsens advokat om anklagelserna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gjert Ingebrigtsens advokat om sönernas anklagelser. Foto: NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.