Ingrid Kristiansen är kritisk mot att media fokuserar så mycket på Therese Johaug. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Norska löparlegendaren rasar mot Johaug-fixeringen: ”Är vansinnigt irriterad”

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Kristiansen blev av med sitt norska rekord i 10 km gatlöpning efter att Karoline Bjerkeli Grövdal vann ”Hytteplanmila” utanför Oslo i går.

Den norska löparlegendaren är glad över att hennes rekord är slaget och passar samtidigt på att ge en känga åt medias friidrottsrapportering:

– Johaug-fokuset har gjort mig vansinnigt irriterad, säger 64-åringen till NRK.

Ingrid Kristiansen var världens bästa långdistanslöpare under 1980-talet och har fortfarande de norska rekorden på 5000, 10000 meter, halvmaraton och maraton. Hon hade det norska rekordet på 10 km gatlopp på 30.57 fram till i går. Då sprang Grövdal på 30.32 i ”Hytteplanmila” utanför Oslo – en rekordförbättring med hela 25 sekunder på distansen som även har internationell status med officiella rekord.

Det är den näst bästa europeiska tiden på distansen genom tiderna.

– Det är nog det bästa lopp jag någonsin gjort alla kategorier: banlopp, gatlopp eller terränglopp, säger Grövdal som har en sjundeplats på OS på 5000 meter och EM-brons på både 3000 meter hinder och 10000 meter, till NRK.

Ingrid Kristiansen gläds med Grövdal.

– Det är på tiden att någon slår mina tider men på min tid sprang vi aldrig för att slå rekord på väglöpning. Jag sprang för att vinna mina lopp, säger Kristiansen.

I och med att längdåkningsstjärnan Therese Johaug även börjat med friidrott med framgång har hon fått stora rubriker. Hon vann norska mästerskapen på 10000 meter och terränglöpning förra hösten och sprang 10000 meter solo på 31.40,67 i ett uppmärksammat lopp på Bislett i somras.

Jakob Ingebrigtsen hade näsblod och bröt

Kristiansen understryker att hon inte irriterar sig över Johaugs löpningsinhopp utan att det är medias bevakning av henne som stör. Kristiansen anser att media inte förmår att lyfta upp andra norska kvinnliga friidrottare som presterar på internationell toppnivå.

– Det är väldigt viktigt. Vi har många kvinnliga idrottare som har gjort det bra. Johaug-fokuset har gjort mig vansinnigt irriterad, säger Kristiansen, vars personrekord på 10000 meter bana lyder på 30.13,74 vilket en gång var världsrekord. Grövdals bästa bantid är 31.14,07.

I herrklassen i loppet i går bröt Jakob Ingebrigtsen (har banrekordet från i fjol med 27.54) efter att ha blött näsblod före starten.

– Jag vet inte vad som hände, säger Ingebrigtsen.

ARKIV: Här klarar Johaug VM-kvalgränsen (11 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.