Filip Ingebrigtsen och Robel Fsiha. Foto: Bildbyrån

Norska reaktionen på dopningsbeskedet: ”Vi frågade vad som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

2018 var Filip Ingebrigtsen över en minut snabbare än Robel Fsiha på terräng-EM – ett år senare var rollerna omvända när svensken vann EM-guld i Lissabon.
Norrmannen reagerar därför nu när beskedet om dopninganklagelserna slagit ner.
– Det var något som hade hänt på ett år. Vi frågade de svenska ledarna vad som hade hänt, säger Ingebrigtsen till NRK.

Beskedet slog ned som en bomb. Efter att ha tagit EM-guld i terränglöpning i Lissabon 2019 så kom förra veckan nyheten om att Fsiha nu är avstängd efter anklagelser om dopning. En av de som ställde sig undrande till Fsihas snabba väg till toppen var den norska löparen Filip Ingebrigtsen som kom tolva i samma mästerskap.

– Jag kollade resultatlistorna. Jag tror jag slog honom med över en minut 2018 på tio kilometer i terräng-EM. Sen slår han mig med mer än en minut 2019, säger Ingebrigtsen till NRK och fortsätter:

– Det var något som hade skett på ett år. Vi frågade de svenska ledarna efter loppet vad som hade hänt. Var han kom ifrån och vad han har hållit på med? De sa att han hade tränat bra på höjd och sen visade det sig att han inte hade varit i Sverige på ett halvår.

Fsiha hävdar i en artikel i Expressen sin oskuld och menar att han inte har dopat sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer