Här ser ni anledningen till att Grövdal inte fick med sig ett norskt rekord på 3000 meter: Två herrlöpare som agerade harar. Foto: TT

Norskan av med sitt andra rekord under våren

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg månad sedan fick Karoline Bjerkeli Grövdal sitt världsrekord på 5 km gatlöpning underkänt. I går blev Grövdal berövad ett norskt rekord på 3000 meter. Hon visste faktiskt om det i förväg den här gången.

Grövdal sprang distansen på världstiden 8.30,84 på Bislett i Oslo och underskred den framlidna legendaren Grete Waitz norska rekord på 8.31,75 från 1979 men får inte räkna det.

Grövdal deltog nämligen i ett lopp där herrar agerade draghjälp, vilket gjorde att tiden inte godkändes som officiellt rekord. Tiden finns heller inte inlagd på det internationella friidrottsförbundets statistiksida. 

– Jag sprang på den tiden och kan lätt göra det igen, säger en strålande glad Grövdal till NRK.

Waitz ex-man förvånad över upplägget

Grete Waitz exman Jack Waitz var fövånad över att Grövdal inte försökte springa själv.

– Jag blev en aning förvånad. Det skulle ju inte bli godkänt som rekord men det är klart att springa solo är inte speciellt fördelaktigt. Men det är speciella tider, säger Waitz.

Det var den 1 maj som Grövdal underskred världsrekordet på 14.43 på 5 km gatlöpning med att springa på 14.39 utanför Oslo. Men tiden underkändes eftersom banan inte var korrekt kontrollmätt före loppet och i efterhand visade sig vara 12,5 meter för kort.

Kenyanska Beatrice Chebet toppar årets världsbästalista på 3000 meter med 8.27,49. Grövdals tid hade inneburit en fjärdeplats på världsbästalistan.

KLIPP: Här är Grövdals första underkända världsrekord (1 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.