Armand Duplantis smakar på guldmedaljen som han tilldelades på efterfesten. Nu börjar han en ny resa, som student på Louisiana State University. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu börjar Duplantis resan mot vuxenvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Han nådde sitt mål för året som stavhoppare – att inte bara vara bra för sin ålder utan rent av bäst i världen.
Nu ska Armand Duplantis, 18 år, också växa som människa.
– Jag ska flytta hemifrån och klara mig själv, sade han.

Direkt efter EM-guldet i Berlin där han förbättrade det svenska rekordet tre gånger, till 6,05, sade Duplantis att han hoppades att det skulle vara verkligt när han vaknade upp.

Guldmedaljen kan visa honom att allt inte bara var en dröm.

Ingen utom stavhoppslegenden Sergej Bubka har hoppat högre än Duplantis utomhus. Och nu börjar även Renaud Lavillenies världsrekord på 6,16 komma allt närmare.

– Men Renaud har sagt att jag först måste bli stabil på höjder över sex meter för att kunna slå världsrekordet.

Bävar för matlagning

Först åker han hem till Lafayette för att umgås med familjen och för att packa om. Han ska nu starta sin resa mot att bli vuxen genom att flytta hemifrån och börja på college, Louisiana State University.

– Där har både mamma och pappa gått, har han berättat tidigare.

– Då måste jag ta mer ansvar, bli en man, bli vuxen och laga min egen mat. Jag är inte så bra på att laga mat.

”Inte fylla Bolts skor”

Tillbaka i skolan kommer han att distanseras från den friidrottsvärld som skriker efter nya megastjärnor efter Usain Bolt. Det verkar som att den kan få två tonåringar att fylla tomrummet efter den jamaicanske sprintern. Förutom 18-årige Duplantis även den norske löparen Jakob Ingebrigtsen, 17, som tog två EM-guld på 1 500 meter och 5 000 meter.

– Jag kan inte fylla Bolts skor, men kanske kan jag fylla Renauds (Lavillenie). Det skulle vara kul om det blev så, om jag kunde få folk intresserade av stavhopp, om stavhoppet kunde få mer publicitet, sade han på guldkvällen.

– Jag älskar stavhopp så mycket, jag vill att folk ska komma och titta och se hur enastående och annorlunda det är. Jag vill att alla ska prova på stavhopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.