Foto: SVT/Bildbyrån

Nu slopas ”höghöjdsförbudet” i Norge – här är nya regelverket

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är det tillåtet för norska elitidrottare att använda sig av simulerad höghöjdsträning – det så kallade ”höghöjdsförbudet” som Norge haft sedan 2003 slopas. Det beslutades vid Idrettstinget i Oslo på söndagen.

Det finns dock ett antal krav för att få nyttja detta i träningen. För det första ska man vara på ”mycket hög internationell nivå” i sin idrott, exempelvis aktuell för OS, Paralympics, VM, EM eller liknande på seniornivå.

Användandet av simulerad höghöjd ska också registreras hos respektive specialförbund, som skickar vidare informationen till Antidoping Norge.

Vibecke Sörensen, vicepresident i Norges idrottsförbund, bekräftar dock för norska TV2 att det inte kommer att tas till några sanktioner mot den som bryter mot riktlinjerna.

– Det är inte ett regelverk som omfattar detta som ger en direkt sanktionsmöjlighet.

Omdiskuterat förbud i Norge

”Höghöjdsförbudet” har varit omdiskuterat i Norge eftersom det är väldigt få länder som har ett sådant förbud. Sverige har exempelvis inget sådant regelverk och det finns inget förbud från Wada mot simulerad höghöjdsträning.

– Jag tycker att det är dumt och konstigt att vi i Norge ska ha andra regler än i princip hela den resterande världen. Vad hade hänt om vi i Norge skulle tillåta fluorvalla medan resten av världen skulle förbjuda det? sa Gjert Ingebrigtsen, pappa och tränare till medeldistansstjärnorna Jakob, Henrik och Filip, till SVT Sport i serien ”Idrottens gränsland” i somras.

ARKIV: Tre saker ur granskningen ”Idrottens gränsland” (13 juli 2021)

Simulerad höghöjd

Konditionsidrottare, som till exempel skidåkare och långdistanslöpare, åker ofta på läger till orter på hög höjd, för att träna – eftersom hög höjd gör att kroppen producerar fler röda blodkroppar som transporterar syre.

För att komma åt den effekten på hemmaplan är det även många som vistas i så kallade höghöjdshus eller höghöjdstält, där luften blir lika syrefattig som den är på hög höjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.