Warholm och Samba vid DL-galan i Stockholm 10 juni. Samba fick segerbuketten. Foto: Bildbyrån.

Nye superstjärnan lägger redan ner säsongen

Uppdaterad
Publicerad

I lördags slog Abderrahman Samba till med världens näst snabbaste tid någonsin på 400 m häck med 46,98 i Paris. I morgon ställer Samba upp i Lausanne för att sedan lägga ner Diamond League-säsongen.

– Det blir mitt sista Diamond League-lopp för säsongen. Jag kommer inte att delta i finalen eftersom jag ska vara med i asiatiska mästerskapen som arrangeras samtidigt, säger qatariern Samba enligt NRK.

Därmed öppnar sig möjligheten för världsmästaren Karsten Warholm som stått i skuggan av Samba. Vid säsongsfinalen i Zürich 30 augusti får segraren i det loppet 440 000 kronor.

Warholm: ”Jag tycker att det är dumt”

Men norrmannen är inte speciellt glad åt beskedet.

– Jag tycker att det är dumt. Jag hade hoppats på att möta de bästa i Diamond League-finalen som blir vårt lilla VM men nu är det som det är, säger Warholm.

En delseger i Diamond League är värd 88 000 kronor, Samba har vunnit alla fem loppen den här säsongen. Vid finalen i Zürich nollställs alla resultat och vinnaren tar hem en storpott på 440 000 kronor medan tvåan får 175 000 och sedan prispengar i fallande skala till åttondeplatsen.

Sambas besked är ett tufft slag mot friidrotten som har svårt att hitta stjärnor efter att Usain Bolt lade av förra året. Sambas stora stjärnstatus tändes i lördags. I morgon släcker han den självmant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.