Sjarapovas positiva dopningstest kan stjälpa hennes landsmän. Foto: Bildbyrån

Nya fall kan stoppa ryssar i OS

Uppdaterad
Publicerad

De nya dopningsfallen i rysk idrott, bland andra tennisspelaren Maria Sjarapova, kan stoppa de ryska friidrottarnas medverkan i OS i Rio de Janeiro.

Det säger Dick Pound, som ledde antidopningsorganisationen Wadas utredning.

– Min gissning är att Ryssland inte är tillbaka till Rio. Det finns en vägg av förnekelse i rysk idrott. De verkar tro att kontroversen kommer att försvinna och att de kommer att få delta i OS, säger han.

Wadas utredning visade att det förekommit systematisk dopning inom rysk friidrott och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av Ryssland från deltagande i internationella tävlingar. Att det nu kommer fram flera dopningsfall, av framför allt den nya dopningsklassade substansen meldonium, visar att Rysslands problem med dopning kvarstår, menar Pound. Därför kanske inte avstängningen av friidrotten kommer att hävas före OS.

Wadachefen Craig Reedie säger att man är beredd på att utreda även andra sporter i Ryssland vad gäller dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet