Armand Duplantis kallas för ”Mondo”, precis som ribban han precis svingat sig över. Foto: TT.

Dramatik före Duplantis rekord – pappan ville stoppa honom

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis förbättrade sitt juniorvärldsrekord och svenska seniorrekord med en centimeter genom att hoppa 5,93 i Baton Rouge, Louisiana under lördagen. Det var ett hopp som pappan försökte stoppa. Men inget stoppar den unge Duplantis.

– Jag ville ha det på det här viset, säger 18-åringen.

Det var hans sista tävling på high school (gymnasiet) och det betydde mycket för honom att avsluta skoltävlandet på det här viset.

– Jag kunde inte ha skrivit ett bättre manus än att hoppa 5,93, säger 18-åringen till The Advertiser. Han fyller 19 i november.

Duplantis var lite stressad eftersom han skulle springa final på 100 meter (han hade kvalat dit på utmärkta 10,57).

Twitter

Stressad med 100 m kort efter stavtävlingen

– Ja, det var bara 10-20 minuter senare, säger Duplantis. Hans far Greg ville inte att Duplantis skulle hoppa på 5,93 utan koncentrera sig på 100 m. Men det lyssnade inte sonen på.

– Jag ville ha det på det här viset. Jag ville springa 100 meter också, säger Duplantis som slutade åtta med trötta ben på 10,74 i för stark medvind (+ 3/9 m/sekund).

Armand Duplantis vann stavtävlingen med en enorm marginal. Hans närmaste konkurrent stannade på 4,55.

– Jag kunde ha bjudit på mer om jag haft fräscha ben men det hade jag inte men jag bryr mig inte. Det är så kul att springa 100 meter, jag älskar att springa den distansen, säger ”Mondo” som nu växlar över till den internationella scenen.

Den 25 maj tävlar 18-åringen, som bor i Lafayette, Louisiana, i Diamond League-galan i Eugene innan han den 10 juni kommer till Sverige för att ställa upp i Bauhausgalan på Stockholms stadion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.