Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Nytt svenskt rekord på 100 meter av Henrik Larsson

Uppdaterad
Publicerad

10,13 lyder det nya svenska rekordet på 100 meter av Henrik Larsson.

Henrik Larsson putsar därmed sitt svenska rekord. Detta i semifinalen på SM i friidrott i Söderhamn innan han till slut även knep guldet.

– Det kommer gå ännu fortare om två veckor, det kan jag lova, säger Larsson till SVT Sport.

Det tidigare svenska rekordet av Henrik Larsson sattes  i juni i år och löd då 10,17. Han putsar därmed tiden med fyra hundradelar när han nu sprang på 10,13.

– Det var jättekul. Man blev lite triggad av grabbarna i semi ett. Jag kände egentligen att jag tänkte ta det lugnt. Men nej, jag får väl visa var skåpet ska stå, säger Larsson till SVT Sport.

Strax innan hade den 18-åriga talangen Isak Hughes sprungit i mål i sin semifinal på 10,24 som ny femma genom tiderna totalt och har också därmed den näst bästa juniortiden i Sverige någonsin bakom just Henrik Larsson.

– Jag är lite chockad fortfarande. Det är ofattbart, säger SVT:s expert Alhaji Jeng om Hughes tid.

Hughes är näst bästa junior i Europa i år. SVT sänder U20-EM i Jerusalem 7-10 augusti där Hughes deltar.

”Det kommer gå ännu fortare”

Även i finalen kom ett riktigt fint lopp från Larsson, även om det inte blev nytt rekord. Larsson vann på 10,20, vilket är hans tredje snabbaste tid i karriären.

– Lite trött nu. Aldrig varit så trött efter ett 100-meterslopp i hela mitt liv med tanke på urladdningen för en timme sedan (semifinalen). Det är skönt att kunna springa tre lopp, och två riktigt snabba med kort vila och att allt känns bra. Skönt att komma ut och vinna finalen också. Även om det inte är på de fräschaste benen är det ännu ett SM-guld, vilket jag är tacksam för, säger Larsson till SVT Sport.

Trots topptiderna är det inte en formtopp som Larsson är inne i. Siktet har hela tiden varit inställt på VM, där Larsson lovar sevärda lopp.

– Det kommer gå ännu fortare om två veckor, det kan jag lova.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isak Hughes imponerade på 100 meter på SM Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.