Foto: FBK Games

Nytt världsrekord på 10 000 meter – två dagar efter det förra

Uppdaterad
Publicerad

I söndags satte nederländskan Sifan Hassan nytt världsrekord på 10 000 meter med stor marginal i Hengelo. Idag slogs det av etiopiskan Letesenbet Gidey – på samma stadion. Den nya rekordtiden lyder 29.01,03.

– Jag förväntade mig att jag skulle sätta ett världsrekord och det gjorde jag, säger hon i tv-sändningen.

Det är rekorddagar på friidrottsstadion i den medelstora nederländska staden Hengelo. I förrgår var det Continental Tour där och då krossade Sifan Hassan det tidigare världsrekordet med över tio sekunder. Hennes tid var 29,06,82.

Idag var det etiopiska OS-uttagningar på samma stadion och då var det 23-åriga Letesenbet Gideys tur att slå rekordet. Det nya rekordet är drygt fem sekunder snabbare än Hassans – 29.01,03.

Stora delar av loppet hängde Ababel Yeshaneh med Gidey och de tog hjälp av ljusharen i sargen. Yeshaneh orkade inte, utan det blev Tisigie Gebreselama som kom tvåa – över en minut efter Gidey.

Men Gidey är inte nöjd än.

– Jag ska försöka slå det igen och springa under 29 minuter, säger hon.

Sedan i fjol är 23-åriga Letesenbet Gidey även världsrekordhållare på 5 000 meter. Hon är första kvinna att inneha världsrekordet på både 5 000 och 10 000 meter sedan norskan Ingrid Kristiansen hade det 1986-1993.

I mästerskap är Gideys främsta merit ett silver från VM i Doha 2019. Nu kan man vänta sig en hård kamp om långdistansgulden på OS i Tokyo i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.