OS-mästaren: ”Ska göra en njurtransplantation”

Uppdaterad
Publicerad

Han tävlar – trots en svår njursjukdom. Direkt efter VM ska OS-mästaren Aries Merritt läggas på operationsbordet. ”Jag ska göra en njurtransplantation”, säger han till SVT Sport.

Amerikanen vann sitt heat utan några större problem. Men under ytan lurar något annat. På friidrotts-VM i Moskva 2013 började helvetet för en av världens största stjärnor på 110 meter häck. Merritt tappade energi, blev väldigt sjuk, hade svårt att andas och lyckades inte riktigt återhämta sig.

30-åringen krossade världsrekordet 2012 med 12,80. Två månader efter VM lade han in sig själv på akuten i Arizona. Där konstaterade man han att led av en ovanlig ärftlig njursjukdom, som förstörde njurarna och benmärgen. Då var hans njurfunktion nere på bara 15 procent.

Friidrotts-VM

– Jag var inne på sjukhus i drygt åtta månader och gjorde comeback först i slutet på fjolåret, säger han till SVT Sport

Framtiden är fortfarande oviss för regerande olympiske mästaren som ska under kniven direkt efter mästerskapet.

– Efter VM ska jag göra en njurtransplantation. Tre dagare efteråt ligger jag på bordet och ska opereras.

Hur hanterar du det mentalt?

– Jag är mentalt stark och som idrottare måste vi hantera flera saker. Jag känner att jag är på en annan nivå mentalt och kan hantera allt just nu.

Men borde du vara här och tävla?

– Mina läkare säger nej, men för min egna mentala hälsas skull så måste jag tävla. Det är min glädje och lycka. Jag hoppas på ett bra resultat i VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet