Raven Saunders blev stor publikfavorit när hon tävlade i sin Joker-mask vid OS i Tokyo. Foto: TT

OS-medaljör i kula stängs av – missar VM i Budapest

Uppdaterad
Publicerad

OS-silvermedaljören i kula från Tokyo 2021, amerikanskan Raven Saunders, stängs av i 18 månader för dopningsbrott och missar VM i Budapest.

– Som veteran borde jag ha vetat bättre och tar fullt ansvar för mina handlingar, säger 26-åriga Saunders.

Det är den amerikanska anti-dopningsmyndigheten USADA som uppger att Saunders stängs av efter missar i vistelserapporteringen. Avstängningen bakdateras till 15 augusti 2022 där den tredje missen i rapporteringen uppdagades.

Alla resultat efter det datumet har strukits.

– Jag har inte testat positivt för någon förbjuden substans och testades dagen efter mina missade test. Jag har alltid varit en förespråkare för en ren sport, säger Saunders enligt Reuters.

Konkurrent borta i svenskgren

Saunders har 19,96 som personbästa. Axelina Johansson har den här vintern stött 19,30 inomhus. Fanny Roos svenska utomhusrekord lyder på 19,42.

Saunders missar VM utomhus i Budapest i augusti, på grund av pandemin bara ett år efter förra årets VM i Eugene, men kan ställa upp på OS i Paris sommaren 2024.

Vistelserapporteringssystemet innebär att en idrottare måste rapportera till antidopningsmyndigheter var man kommer att sova över natten. Man får ha två missar under ett år – vid en tredje straffas man för dopningsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.