Maria Larsson, Örgryte IS, gick i mål som bästa kvinna då det tre mil långa Lidingöloppet gick av stapeln på lördagen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ovanlig svensk seger i Lidingöloppet

Uppdaterad
Publicerad

Lidingöloppet gav svensk seger, som vanligt, genom Maria Larsson. Mer ovanligt: även på herrsidan blev det blågult i topp.

– Skön känsla, säger Napoleon Solomon, den första svenska herrvinnaren sedan 2008.

Napoleon Solomon slog till med den sjunde bästa svenska tiden någonsin i Lidingöloppet. Det gav seger i den tuffa terrängprövningen över 30 kilometer – den första svenska vinsten sedan Mustafa Mohamed vann 2008.

– Väldigt härligt, en skön känsla. Jag tog det här som träning så jag var inte riktigt beredd på det här. Men jag kände mig stark redan från början, säger Napoleon Solomon, som sprang 3 000 meter hinder på friidrotts-VM i somras, i Lidingöloppets officiella webbsändning.

”Musse” snabbaste svensk

Riktigt lika snabb som Mustafa Mohamed var inte Solomon, vars 1.38.47 till slut var en bit ifrån ”Musses” 1.37.10 från 2008.

Det blev svenskt även på tredje plats, genom Mikael Ekvall, medan etiopiern Minale Yetsedaw Belie tog hand om andraplatsen.

Noterbart var att den pensionerade längdåkaren Johan Olsson gjorde en imponerande insats som löpare. Olsson slutade på 21:a plats på tiden 1.48.59. Inför tävlingen hade han som mål att springa under två timmar.

Larssons andra raka

– Det gick hur bra som helst. Jag fick så mycket hejarop längs banan, det har varit så skoj. Det är inte ofta som man är elva minuter före tidtabellen, säger Johan Olsson i webbsändningen.

På damsidan tog Maria Larsson sin andra raka seger på tiden 1.55.19, en dryg minut före tvåan Ida-Maria Nicklasson. Ida Nilsson blev trea.

– Jag är så glad att vara i mål, sista fem kilometerna var jag helt borta. Jag har inte sprungit 30 kilometer sedan förra Lidingöloppet då jag har satsat på banlöpning, så jag är väldigt glad, säger Maria Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.