Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jonathan Grahn om målet att slå Jacob Ingebrigtsen: ”Om inte allt för lång tid...” Foto: Daniel Zdolsek/SVT

På Jonathan Grahns ”att göra-lista”: Besegra superstjärnan Jakob Ingebrigtsen

Uppdaterad
Publicerad

Ett av löpar-Sveriges stora genombrott 2023 med guld på 3 000 meter vid U20-EM och SM-brons på 1500 meter bland seniorerna.

I framtiden drömmer Jonathan Grahn om att slå Jakob Ingebrigtsen.

– Det är min målsättning, säger 18-åringen.

Det har varit en stark utveckling för Mölndalslöparen Jonathan Grahn som redan 2022, som 17-åring, vann Nordenkampen  på 3 000 meter mot seniorer, ett lopp där tränare Alexander Nilsson fanns med och blev sexa.

– Det var helt sjukt. Jag får gåshud när jag tänker på det, säger 28-årige Nilsson om upplevelsen ihop med sin unge adept.

Har ett unikt samarbete

Ett unikt samarbete där Nilsson är både tränare, sparring och ibland konkurrent. Ett upplägg som ger coachen en chans att på nära håll stämma av hur kroppen känns och om justeringar behöver göras.

Jonathan Grahn är numera rejält före sin coach, men har fått inspiration från fler håll – inte minst norske löparässet Jakob Ingebrigtsen. Dubbeltrösklar, det vill säga ett par hårdare pass per dag, har gett en stark utveckling under ett fjolår där han satte nytt personbästa på 3 000 meter i Zagreb med 7.43,38, det näst snabbaste loppet någonsin av en europeisk junior.

Han har dock fortfarande inte mött Ingebrigtsen på riktigt.

– Drömmen är att slå honom, säger Grahn lite kaxigt. Då får jag ju också träffa honom.

Det är en tuff målsättning...

– Ja, jo... Men det är min målsättning.

Grahn kan också se tillbaka på ett rejält pers på 1500 meter i samband med SM i Söderhamn. 3.37,06 gav brons mot seniorerna i ett lopp som vanns av hans främsta förebild Andreas Almgren. Nu laddar han om för ett 2024 med ett möjligt inomhus-VM och i juni ett EM utomhus i München.

SE MER: Unikt samarbete mellan Grahn och 28-årige tränaren: ”Diskuterar mitt under passet”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Grahn fick sitt stora genombrott när han tog guld på U20-EM i somras. SVT Sport följde den svenske talangen under en dag. Starta klippet för att se mer. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.