Löparsuccén Parkrun har blivit en klassiker. Foto: SVT

Parkrun lockar med löpning och fika

Uppdaterad
Publicerad

Det började som ett kul lördagslopp hemma i England ihop med ett tiotal kompisar. Nu har Parkrun vuxit till rena klassikern – 3,5 miljoner registrerade löpare i 14 länder.

”Det är egentligen inte om löpning i första hand. Det är om att hitta nya vänner, mötas och att fika”, säger grundaren Paul Sinton-Hewitt på snabbvisit i Stockholm.

Sverige är 14:e nationen att plocka upp fenomenet Parkrun, ett 5 km-lopp siom arrangeras varje lördag, i ur och skur, helt gratis och till för alla. Folk registrerar sig på nätet, tar med en kod som scannas in och sedan är det bara att springa.

– Det är så fantastiskt kul att det är så enkelt. Att bara skriva ut den här lappen och sedan komma hit. Det kostar ingenting. Ett jättebra sätt att ta sig ut, säger Eva Herbert, en av flera debutanter i den svenska upplagan som sedan ifjol arrangeras i Hagaparken.

Örebro har startat en version och fler platser i Sverige är på väg att ta till sig aktiviteten. En utveckling som Sinton-Hewitt aldrig kunde ana. Nästa år beräknas de ha fem miljoner registrerade löpare – på fem olika kontinenter.

Mo Farah bland löparna

Och det har lockat många stjärnlöpare. Mo Farah, Jessica Ennis och Sonya O' Sullivan har alla sprungit Parkrun, men det handlar i första hand om historierna längre bak i fältet. Folk som lämnat ett liv med droger, hittat in i träning eller bara ut ur ensamheten via påfundet.

De etablerade tävlingsarrangörerna, som tar betalt för starter och i vissa fall omsätter mångmiljonbelopp, har sett med kritiska ögon på konkurrensen från Parkrun, men i de flesta fall insett att det snarare hjälpt sporten; det har gett fler som hittat till löpningen.

Och till fikat. Den kanske viktigaste delen av lördagsrutinen. Paul Sinton-Hewitt firar sitt 333:e lopp med en kaffe och en kanelbulle. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.