Foto: Margareta Lundström

Patrik Olsson historisk – första att ta sig i mål i Tough Viking utan syn

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Olsson klarade Tough Viking och blev därmed historisk som den första blinda personen att genomföra loppet som anses vara Nordens tuffaste hinderlopp.
– Det är underbart! Detta är verkligen en milstolpe i det jag håller på med och underbart att visa upp att det går att klara det som blind, berättar Patrik Olsson för SVT Sport.

Tävlingen, Tough Viking, innebär åtta kilometers löpning med 25 stycken extremt tuffa hinder, byggda i samarbete med svenska elitförbandet kustjägarna. Eld, lera, vattenhinder, höga väggar och ett amerikanskt fotbollslag är exempel på utmaningar som måste klaras av.

Patrik Olsson har typ 1-diabetes och förlorade synen för sju år sedan pga. sin sjukdom. Inför start fruktade han bland annat ett höjdhinder med en ramp som är närmare sju meter hög men 43-åringen klarade den galant, precis och samtliga andra hinder.

– Ja, jag klarade väggen och den känslan går inte att beskriva. Det var så häftigt, alla vid hindret stannade upp och jublade när vi klarade det, berättar Patrik som beskriver stämningen under tävlingen som fantastisk.

–Stödet längs banan var otroligt, många andra deltagare som hejat på oss och tackat för motivation i spåret och sagt att dom stöttat oss i kampen.

”Åh nej, inte fler vattenhinder”

Utmanande hinder avlöser varandra längs loppet men det var speciellt ett som stack ut lite extra.

– När vi gick ner i vattnet var det jäkligt kallt och mot slutet sprang vi ner mot Värtan och då tänkte jag bara… Åh nej inte fler vattenhinder, berättar Patrik Olsson som senare glatt konstaterade att det bara var två vattenhinder längs vägen.

Patrik genomförde tävlingen med yrkesmilitären Fredrik Söderlund som ledsagare. De två vännerna tävlade i det tuffa loppet som Team Blindstyre, dels för att visa vad en synskadad och en seende kan göra tillsammans men också för att samla in pengar till Kostfonden och oberoende forskning kring vilken kost som är bäst för typ 1-diabetiker.

Att klara Tough Viking är något Patrik värderar högt av flera anledningar.

– Det är underbart för man har gjort det för en god sak och visar samtidigt upp att det går att klara det som blind. Inget är omöjligt.

Patrik jobbar dagligen med att sprida information om sin sjukdom och delar med sig av sina erfarenheter. Samtidigt vill han hedra din avlidna flickvän.

– Fler ska inte behöva gå bort som min förra flickvän eller förlora synen som jag gjort. Det är det detta handlar om, berättar Patrik Olsson för SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.