Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Perseus Karlströms upplägg inför VM har varit att inte tävla alls. Foto: Bildbyrån

Perseus Karlströms VM-drag: Har inte tävlat sedan 21 maj

Uppdaterad
Publicerad

På lördag inleds friidrotts-VM i Budapest. Först ut på hela mästerskapet är svenske medaljhoppet Perseus Karlström i 20 kilometer gång. Han kommer till start utan att ha tävlat alls i sommar.

– Det har varit en medveten strategi, säger han. 

Perseus Karlström gjorde förvisso ett inhopp på SM i juli, men räknar silvret i 20-kilometersloppet på lag-EM i Tjeckien den 21 maj som senaste gången han tävlade på högre nivå. 

– Förra året tävlade jag på 10 000 meter tre veckor innan VM. I år ville jag fokusera på träning helt och hållet och ha en bättre formtopp in mot VM. Jag har så mycket rutin nu, så jag har inte känt att jag behöver kolla av att allt stämmer med tävlingar inför, säger han.

Tror på guld: ”Realistiskt”

Den svenske gångstjärnan har tagit medalj i två raka VM: ett brons i Doha 2019 (20 km) och två brons i Eugene 2022 (20 km och 35 km).

I år har han riktat all träning inför VM mot 20-kilometersloppet, men ställer även upp i 35-kilometersloppet senare under mästerskapet i Budapest.

Vågar du drömma om guld? 

– Absolut, det är mitt huvudmål. Och jag tycker definitivt att det är ett realistiskt mål. Jag är i mycket bättre form än förra året och då var det bara elva sekunder upp till guld (i 20-kilometersloppet på VM i Eugene).

Reser till Budapest som del av friidrotten

Annorlunda i år är också att Karlström åker till VM som en del av friidrottsfamiljen. I våras röstades det lilla gång- och vandrarförbundet, som den svenska gångsporten tidigare har tillhört, in i det svenska friidrottsförbundet.  

Vad betyder det för dig? 

– Det är jätteroligt. Det är absolut skönt, det ska bli kul att representera svensk friidrott, säger Perseus Karlström. 

Hör mer från Perseus Karlström i spelaren ovan.

KLIPP: Hattkupp när Karlström tog VM-medalj (20 augusti 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.