Thobias Montler vann Diamond League-galan på Stockholms stadion 30 maj och radade upp åttametershopp vid den tiden Foto: TT

Bakslaget för skadade Montler: ”Comeback i augusti”

Uppdaterad
Publicerad

Thobias Montler slog igenom med att vinna längdhoppet vid Diamond League-tävlingen på Stockholms stadion i slutet av maj. Kort tid senare skadade sig Malmö-hopparen och han blir borta längre tid än vad som först rapporterades.
– Planen är att han ska tävla igen på lag-EM 9-11 augusti, säger tränaren Yannick Tregaro.

Förutom den meriterande vinsten på Stadion där han hoppade 8,22 hoppade han strax innan 8,43 i för stark medvind. Det var tydligt att Montler var på gång när han skadade sig i Hengelo, Nederländerna, 9 juni efter att ha landat fel i gropen. Ett hopp som uppmättes till 8,14.

– Han har små bristningar eller sträckningar i flera av senorna och ligamenten i baksidan av knät men det går verkligen åt rätt håll. Känslan har förändrats under tiden. I början var han svullen i knät av själva smällen som blev. Nu har svullnaden blivit mycket mindre. I början var symptomen på själva smärtan mindre men nu när det har blivit bättre så blev smärtan först lite tuffare men den håller successivt på att klinga av, säger tränaren Yannick Tregaro till SVT Sport.

Nu har det gått drygt tre veckor. Var skadan mer omfattande än vad ni trodde från början?

– Vi visste inte riktigt vad som hade hänt. Röntgen visade att inget var av. De små bristningarna syns inte på röntgen, det är inga stora grejer men det är nog som vi trodde ändå. Nu kan han jogga och köra lite löpskolning och småhopp men vi får ändå skynda långsamt, säger Tregaro som i samband med undersökningen i början av juni trodde att Montler skulle vara tillbaka till Lausannes Diamond League-tävling på fredag.

Kanske inte ens blir comeback vid lag-EM

Ännu är det långt kvar till comeback.

– Planen är att han ska tävla igen på lag-EM 9-11 augusti. Han behöver inte tävla på den tävlingen heller. Han ska först bli frisk och sedan kör vi när vi kör. Jag är ganska säker på att det kommer att bli bra till VM och att vi får ett antal tävlingar innan dess, förklarar Tregaro.

Det måste kännas ganska skönt att VM ligger så långt bort som i månadsskiftet september/oktober?

– Ja, exakt verkligen. Om det varit i början av augusti hade man fått fundera på om det varit värt att chansa, att riska lite och det gillar jag inte. Det är skönt att slippa det nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer