Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om den uppmärksammade konflikten. Foto: Bildbyrån

Polisen ska undersöka bröderna Ingebrigtsens anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Splittringen har varit tydlig länge.

Men igår uppdagades bakgrunden till att bröderna Ingebrigtsen valt att bryta med sin pappa och tidigare tränare Gjert, där de menar att han har använt fysiskt våld mot dem.

Nu säger norsk polis till NRK att de ska undersöka brödernas anklagelser.

– Utifrån de uppgifter som kom fram genom media i går är det naturligt att polisen undersöker om det finns skälig anledning att inleda en utredning, säger polisinspektör Terese Braut Våge till NRK.

Gjert Ingebrigtsens advokat, John Christian Elden, skriver till NRK att han inte tycker att det är märkligt att polisen tittar närmare på fallet.

”Samtidigt är min klient tydlig med att han aldrig har varit våldsam mot sina barn. Att polisen utreder om det finns skäl att utreda är inte detsamma som att ett brottmål har öppnats mot min klient. Han är varken misstänkt eller åtalad för något brott”, skriver han.

”Situationen har blivit infekterad”

Löparstjärnan Jakob Ingebrigtsen, tillsammans med sina bröder Henrik och Filip, valde i går att gå ut och berätta om sin konflikt med sin pappa Gjert – som slutade med att de bröt samarbetet för snart två år sedan.

– Den här situationen har blivit infekterad. Det vi kan göra nu är att berätta vår historia. Vi har växt upp med en pappa som varit väldigt aggressiv och kontrollerande och som använt fysiskt våld och hot. Vi känner fortfarande obehag och rädsla som har funnits i oss sedan barndomen, skrev bröderna till VG.

”En insikt jag kommit till för sent”

Gjert Ingebrigtsen tillbakavisar anklagelserna och svarade i torsdags:

 – Deras uttalanden är grundlösa. Jag har aldrig utövat våld mot mina barn. Att jag har haft svagheter som pappa, och i för stor grad varit tränare, är en insikt jag också kommit till – om än alldeles för sent.

KLIPP: Gjert Ingebrigtsens advokat om sönernas ankagelser

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.