Pollenvaccinet ska stoppa hennes gräsliga somrar

Uppdaterad
Publicerad

En av de bästa i Sverige vintertid – och chanslös på sommaren.

Löparlivet har varit en berg-och-dalbana för medeldistansaren Linn Nilsson som brottats med en svår gräsallergi.

Nu hoppas hon på att ha hittat rätt med ett vaccinationsprogram. Ett steg på vägen blir helgens lag-EM i friidrott.

Hällelöparen blev uttagen till midsommarhelgens landslagsuppdrag i Vasa, Finland, efter sitt topplopp på Diamond League-galan i Stockholm. 26-åriga Nilsson sprang 3000 meter på 9.01 – 20 sekunder bättre än sitt tidigare utomhuspers på distansen.

Ett jättelyft för en tjej vars somrar annars präglats av tunga upplevelser med andningsbesvär.

– För två år sen när jag såg henne köra intervaller så var det en tjej som knappt kom i mål och hade enorma problem med att få luft. Det har varit en tuff process att kunna prestera ganska på vintrarna och sen i princip vara chanslös på sommaren, säger tränaren Ulf Friberg som följer henne på nära håll.

Ingår i vaccinationsprogram

Linn Nilsson har fyra SM-guld vintertid. Hon är en stjärna inomhus när hon slipper brottas med sin allergi, visserligen ett SM-tecken även utomhus, från 2013, men då i ett regnigt och allergivänligt väder.

– Löpning är en uthållighetssport och när andningen inte fungerar har det varit svårt, säger hon själv sex år efter att ha börjat utreda sina trötthetssymptom.

Det var varken järnbrist eller överträning, utan en flera sorters pollenallergier som det har tagit tid att hitta rätt medicin för. Sedan i höstas ingår hon i ett vaccinationsprogram under ledning av friidrottslandslagets läkare Sverker Nilsson. Hon får i princip en dos gräs varje dag och ska därigenom förhoppningsvis bli immun. Och kanske få chansen att visa sin egentliga kapacitet. Vinterformen.

– Om hon blir fem-tio procent sämre så kan du själv räkna tiden. Det är en skillnad på att bli utslagen i försöken eller att gå till final på ett mästerskap. Hon har inte kunnat göra sig själv rättvisa överhuvudtaget, säger läkaren till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.