Foto: Bildbyrån/TT

President Biden kommenterar avstängningen: ”Regler är regler”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas stora snackis inom friidrotten har varit Sha'Carri Richardsons avstängning efter att ha rökt marijuana och åkt fast i samband med amerikanska mästerskapen förra veckan. Nu kommenteras fallet på högsta ort.

– Regler är regler, säger USA:s president Joe Biden.

21-åriga Richardson är världstvåa den här säsongen med 10,72 på 100 meter och vann även distansen vid de amerikanska mästerskapen i Eugene, Oregon, vilka även var OS-kval, på 10.86 och fixade en biljett till Tokyo.

Dock upptäcktes cannabis i kroppen, vilket hon fått då hon rökte marijuana, och därmed väntar en månads avstängning. Cannabis är inte prestationshöjande men står med på Wadas förbjudna lista. Wada väljer att se det som ett missbruk och erbjuder vård, vilket gör att avstängningstiden är kort. Normalt kan dopningsbrott ge upp till fyra års avstängning.

100 meter för damer i OS inleds 30 juli, två dagar efter att Richardsons avstängning gått ut men eftersom hennes resultat vid kvalen stryks så kan hon inte ställa upp. USA har stenhårda regler och bara de tre bästa i varje gren kvalar in till OS. Däremot kan hon mycket väl vara en del i ett stafettlag över 4x100 meter som kommer senare i mästerskapen i Tokyo.

Skär rätt igenom partigränserna

Åsikterna om bestraffningen av Richardson skär rätt igenom partigränserna  i USA.

– Regler är regler och alla vet vad det är som gäller. Om reglerna ska se ut som de gör är en annan fråga men regler är regler, säger USA:s president, demokraten Joe Biden enligt Reuters. 

Biden får mothugg av en demokratisk kollega.

– Det är dags för USA:s antidopningsmyndigheter att slå ett slag för medborgerliga rättigheter och stryka avstängningen, säger Alexandria Ocasio-Cortez.

Hon får medhåll från lite oväntat håll.

”Låt henne tävla. Jag är förbannat säker på att marijuana inte gjort att någon sprungit snabbare”, skriver republikanen Donald Trump Jr på Twitter och låter ganska lik sin fader, den förre presidenten.

– Jag uppskattar att få dela med mig av min historia. Jag ber om ursäkt om jag svek er alla, vilket jag gjort, sade Richardson i NBC:s ”Today Show” i fredags och berättade att hon rökt marjuana för att komma över sin biologiska moders död veckan för OS-kvalet.

– Jag är verkligen stolt över hur hon hanterade den här situationen, berömmer Biden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.