Stefan Olsson säger till Sveriges Radio att man kan komma att skärpa riktlinjerna kring svenska löpares träningsläger. Foto: Bildbyrån

Reagerar efter dopningslarmen: ”Vi har verkligen försökt”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska friidrottsförbundet kan skärpa riktlinjerna kring elitlöpares träningsläger.

Detta efter flera larm om dopning under de senaste åren.

– Det är absolut något som vi diskuterar, säger generalsekreteraren Stefan Olsson till Sveriges Radio.

De senaste åren har flera löpare från svenska klubbar testat positivt för dopning efter att ha tränat i länder som är kända för att ha en hög dopningsrisk. Bland annat blev Robert Fshia av med sitt EM-guld efter ett positivt dopningsprov som tagit under ett träningsläger i Etiopien.

Nu kan Svenska friidrottsförbundet komma att skärpa riktlinjerna kring var deras löpare får ha träningsläger. Det säger generalsekreteraren Stefan Olsson till Sveriges Radio.

– Det är absolut något som vi också diskuterar om det finns anledning att vara ännu vassare och ännu skarpare framöver, säger han.

”Verkligen försökt”

Minst fem löpare som representerat Sverige i internationella mästerskap har under de senaste åren varit och tränat i något av de sju länder som pekas ut som högriskländer för dopning. Se listan med länder i faktarutan här nedan.

– Vi har verkligen försökt nu de senaste åren att informera väldigt mycket om de risker som finns, säger Stefan Olsson.

Han understryker att ansvaret ligger på den enskilda löparen, men att man nu ser över möjligheten om att införa skarpare riktlinjer till svenska löpare som åker på träningsläger dit.

Hela granskningen ”Löparkriget” finns under P1-dokumentär i de olika podd-apparna

Sju länder pekas ut som högrisk för dopning

• Belarus

• Bahrain

• Etiopien

• Kenya

• Marocko

• Nigeria

• Ukraina

Listan har tagits fram av Internationella friidrottsförbundets antidopningsorganisation som listat länder där man anser att det finns en högre risk för dopning bland landets idrottare jämfört med andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.