Jurij Sedych under sina glansdagar. Foto: Culturell.com

Regerande världsrekordhållare i friidrott avliden

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande världsrekordhållaren i slägga, Jurij Sedych, gick bort tidigare under dagen. Den dubble OS-mästaren för Sovjetunionen blev 66 år efter att ha dött av en hjärtattack.

”Jag sörjer Jurij Sedychs bortgång djupt. För mig var Jurij en vän och en klok mentor”, skriver stavhoppslegendaren Sergej Bubka som var samtida med Sedych i landslaget.

Sedych vann OS i Montreal 1976 och på hemmaplan i Moskva 1980, missade spelen i Los Angeles 1984 på grund av bojkotten och tog sedan ett silver i Seoul 1988. Han tog även ett VM-guld 1991.

Förnekade dopning

Hans världsrekord, som ännu står sig, satte han på EM i Stuttgart 1986. Det lyder på 86,74. Årets världsbästa svarade polacken Pawel Fajdek för med 82,98.

Den ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenko skrev i en bok förra året att Sedych brukade steroider i stora mängder.

I en intervju 2015 förnekade Sedych anklagelsen, som uttalats under åren, och sade att hans framgångar berodde på bättre träning och att Sovjet legat i framkant med talangutveckling.

Efter karriären jobbade Sedych i Paris, Frankrike, som lärare med frågor om fysisk utveckling på programmet. Han var gift med Natalja Liskovskaja som vann kula i OS i Seoul 1988. Även hennes 22,63 är världsrekord i dag.

ARKIV: Daniel Ståhl vann Diamond League-finalen (9 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.