Foto: Bo Håkansson/SVT

Kajsa Bergqvist om Regnbågshjältar: ”Vi ville veta hur det varit för andra”

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att komma ut som gay i idrottsvärlden? Varför väntar så många med att berätta? I SVT-unika serien Regnbågshjältar möter Kajsa Bergqvist och Peter Häggström sex homosexuella idrottare från olika delar av världen.

– Vi vet hur svårt det kan vara att ”komma ut” som idrottare och ville ta reda på hur det har varit för andra, i andra länder, i andra generationer och i andra omklädningsrum, säger Kajsa Bergqvist.

Kajsa Bergqvist och Peter Häggström är inte bara före detta toppidrottare, de är även bästa vänner – och har båda kommit ut som gay. De bestämde sig för att ta reda på hur det har känts för andra idrottsmän och idrottskvinnor, som också väntat med att berätta, och hur det har påverkat dem som människor och som idrottare.

– Jag hade mått jättedåligt länge innan jag bestämde mig för att komma ut. Jag trodde att jag var den enda idrottaren i hela världen som kände så här. Hade det funnits någon förebild, någon annan idrottare som var öppet homosexuell, skulle det ha gjort väldigt stor skillnad för mig, säger Peter Häggström.

Foto: Filmriding

– Vi saknade båda förebilder när vi själva höll på att idrotta. Får man vara den man är, oavsett vad man sysslar med, mår man bättre. Har man en massa mentala låsningar och behöver vara på sin vakt, skydda sin omgivning, då är det klart att man presterar sämre som idrottare, säger Kajsa Bergqvist.

”Otroligt starka och modiga personer”

Regnbågshjältar, som är unik i sitt slag, visas fem söndagkvällar på raken i SVT1 och på SVT Play.

– Syftet med serien har varit att lyfta starka förebilder, som väljer att stå upp för dem de är, men också ge tittaren lite nya perspektiv, säger Kajsa.

Serien väcker olika slags starka känslor. Den både inspirerar och upprör.

– Vi har fått höra många tuffa berättelser och träffat otroligt starka och modiga personer. Även om man kan tycka att det finns mycket fördomsfullhet i Sverige att bekämpa ska man veta att det ser mycket värre ut i många andra länder i världen, säger Peter Häggström.

SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson i SVT Sport-bloggen: ”Regnbågshjältar som ger perspektiv”

Så ser du Regnbågshjältar i SVT

3 september

Avsnitt 1 i SVT1 och SVT Play 21.45

10 september

Avsnitt 2 i SVT1 och SVT Play 21.45

17 september

Avsnitt 3 i SVT1 och SVT Play 21.45

24 september   

Avsnitt 4 i SVT1 och SVT Play 21.45

1 oktober

Avsnitt 5 i SVT1 och SVT Play 21.45

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.