Fanny Roos slog till igen. Foto: Bildbyrån

Roos ökade på kulrekordet med en centimeter

Uppdaterad
Publicerad

Sergej Bubka höjde sitt stavrekord med en centimeter i taget. Det borde inte gå att göra i kula men Fanny Roos har satt igång en svit. I kväll förbättrade hon sitt svenska rekord i kula med en centimeter till 19,34.

– Jag tycker inte att det var lika stabilt som i Sollentuna men är nöjd med tekniken, säger Roos via sin tränare Vesteinn Hafsteinsson till SVT Sport.

Så sent som i söndags stötte Roos 19,33, vid tävlingar i Sollentuna. I kväll fick hon på fullträffen i fjärde omgången i Kladno, Tjeckien. Övriga bästa stötar i omgång fem och sex var 18,95 och 18,72.

Roos åkte till Tjeckien under gårdagen och Hafsteinsson räknade med en reaktion och trodde på runt en halvmeter kortare stöt.

”Räknade inte alls med detta”

– Jag räknade inte alls med detta i kväll och det hon gör är väldigt imponerande, säger Hafsteinsson.

Det är fjärde gången som Roos stöter runt 19,30.

– Det visar att det finns mer och det hoppas jag hon kan visa senare i sommar och framför allt vid OS, säger islänningen om kvällens segrare. Roos vann med 1,5 meter i ett internationellt startfält.

Roos är femma i världen i år med sina 19,34. Bäst är portugisiskan Auriol Dongmo med 19,75. Världsrekordet har Natalja Lisovskaja, dåvarande Sovjetunionen, på 22,63 från en helt annan tidsepok, 1987.

KLIPP: Nytt svenskt rekord av Fanny Roos (13 juni)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.