Ivan Ukhov fast för dopning. Foto: TT

Rysk höjdhoppare av med OS-guldet 2012

Publicerad

Idrottens skiljedomstol Cas stänger av tolv ryska friidrottare för dopning, skriver BBC.
En av dem är höjdhopparen Ivan Ukhov, OS-guldmedaljör i London 2012, som stängs av i fyra år efter att ha använt anabola steroider, enligt Cas.

32-årige Ukhov, som inte fått tävla internationellt på flera år, fråntas även sitt OS-guld som i stället tilldelas silvermedaljören Erik Kynard, USA.

– Det är alltid dubbla känslor. Bra att folk åker dit, men tråkigt för sporten att misstänksamheten ökar, säger Stefan Holm, OS-mästare i höjd 2004, till Aftonbladet.

Cas baserar de nya avstängningarna på McLaren-rapporten som gavs ut första gången 2016. De fällda har tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Förutom att hoppa högt (2,41 ute och 2,42 inne) blev Ukhov beryktad efter att ha hoppat berusad vid en gala i Lausanne 2008. Han kom dock bara till inhoppningen där han sprang under ribban.

– Ja, han var ju rätt glad och nöjd och klappade igång publiken. Men det var omöjligt att hoppa i det tillståndet. Han tog ju inte ens 1.80 på inhoppningen, sade Holm till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer