Tränaren försökte muta en dopningskontrollant. Nu fälls han för dopningsbrott och blir avstängd i fyra år. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån/Arkiv

Rysk tränare dopningsavstängd efter mutförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske friidrottstränaren Andrej Jeremenko har stängts av i fyra år för att ha försökt muta en dopningskontrollant.

Under de ryska mästerskapen 2017 försökte Jeremenko förhindra att häcklöparen Julia Malueva skulle bli testad och erbjöd till sist pengar till personen som skulle utföra dopningskontrollen.

Då hade Malueva tidigare låtsas svimma och förstört sitt första dopningsprov genom att ”tappa” det i en toalett. Hon fördes senare till sjukhus med ambulans, men Idrottens skiljedomstol Cas slår nu fast att hennes sjukdomsfall var påhittat.

Malueva har redan stängts av fram till 2022, men tränaren Jeremenko friades först av ryska dopningsorganisationen Rusada. Det överklagades dock till Cas, som nu fäller honom.

I december i fjol stängdes Ryssland av från all internationell idrott de kommande fyra åren för systematiska dopningsbrott. Domen har överklagats till Cas.

ARKIV: Antidopningsbossen: ”Fuskarna sitter och ler just nu” (10 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.