Världsrekordhållaren i stavhopp Jelena Isinbajeva, här tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin, har utretts av IOK. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Ryska arméofficeren Isinbajeva får klartecken att fortsätta arbeta inom IOK

Uppdaterad
Publicerad

Jelena Isinbajeva har varit officer i den ryska armén och utretts av IOK. Men nu frias världsrekordhållaren i stavhopp – och är välkommen att fortsätta sitt arbete inom IOK.

Det var i mars som Internationella olympiska kommittén lät sitt etiska råd utreda Isinbajeva, som varit medlem i IOK sedan 2016. Riktlinjerna var att stoppa personer som stödde det ryska anfallskriget på Ukraina eller hade kopplingar till den ryska armén.

Utan att säga 41-åriga Isinbajevas namn berättar IOK om statusen för AP.

– Det etiska rådet har utfört sitt arbete med tillfredsställande resultat, säger IOK-talesmannen Mark Adams utan att klargöra vilket förhållande Isinbajeva har till den ryska armén.

Förbjuds besöka Ukraina i 50 år

Ukrainas president Volodomyr Zelenskij har utfärdat sanktioner mot Isinbajeva vilket innebär att hon förbjuds att resa in i landet de närmaste 50 åren och att eventuella finansiella tillgångar i landet är frysta.

– Det är ganska uppenbart att idrott och terrorism är oförenligt, har Ukriainas finansminster Yulia Svyrydenko tidigare sagt till Ukrainian News.

Isinbajeva har fortfarande världsrekordet i stavhopp med 5,06, som hon satte i Zürich 2009, och har dubbla OS-guld och tre VM-guld. Hon meddelade att hon lade i augusti 2016 när hon fick ett åttaårigt förordnade i IOK:s aktiva råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.