Trippla världsmästaren Maria Lasitskene får byta tröja till OS i Tokyo till sommaren. Foto: TT.

Ryska friidrottare stoppas från inomhus-EM i friidrott

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga ryska friidrottare vid inomhus-EM i friidrott i år.
Därmed stoppas till exempel Marija Lasitskene från möjligheten att försvara sitt guld.
Anledningen är dopningsskandalen, som förbjuder Ryssland från att delta i internationella mästeskap.
”Vi förstår bitterheten och besvikelsen hos våra idrottare, tränare och alla friidrottsfans”, skriver det ryska friidrottsförbundet i ett uttalande.

Inomhus-EM, som inleds i polska Torun den 5 mars, blir helt utan ryska friidrottare, meddelar det ryska friidrottsförbundet.

Det ryska friidrottsförbundet har en plan om att återuppstarta laget med namnet ”Ana” (Authorised Neutral Athletes) som infördes till VM 2017 och möjliggjorde att ett antal godkända ryska friidrottare fick delta i internationella tävlingar, trots avstängningen som drabbade landet efter den ryska dopningsskandalen, där statsstyrd dopning avslöjats.

”Förstår bitterheten”

Men det internationella friidrottsförbundet har nu meddelat att de inte kommer att hantera detta ärende förrän i mitten av mars, vilket gör att det nu inte blir några ryska friidrottare alls i nästa månads mästerskap, meddelar det ryska friidrottsförbundet i ett uttalande, som citeras av diverse utländska medier.

”Vi förstår bitterheten och besvikelsen hos våra idrottare, tränare och alla friidrottsfans. Men vi ber våra idrottare att bibehålla tålamodet och fortsätta träna som planerat inför den kommande sommarsäsongen”, skriver det ryska friidrottsförbundet i ett uttalande.

Ex-ordförande mörkade dopning

Det ryska friidrottsförbundet stängdes av i november 2015. Återupprättandet av det neutrala laget pausades nyligen efter att det ryska förbundets före detta ordförande Dmitrij Sljachtin stängts av i fyra år för att ha mörkat dopning.

Två ryska friidrottare är regerande mästare i inomhus-EM: Marija Lasitskene i höjdhopp och Anzjelika Sidorova i stavhopp.

SVT Sport förklarar: Så går ett dopningstest till

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här går ett dopningstest till

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer