Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska vann EM-guld – i Cyperns färger

Ryska vann EM-guld – i Cyperns färger

Uppdaterad
Publicerad

Ryska friidrottare fick inte delta i U23-EM i finländska Esbo. Då hittade Moskvabördiga Elena Kulitjenko ett kryphål – och vann EM-guld i höjdhopp som nybliven cypriotisk landslagsmedlem.

– En idrottares tid på toppen är väldigt kort. Alla vet hur läget varit med Ryssland. Gällande det här beslutet tänkte jag främst på mig själv i egenskap av idrottare, säger hon till Yle.

Elena Kulitjenko, som kommer från Moskvaförorten Odintsovo vann U23-EM, efter att hon hoppat 1,91 meter, i Cyperns färger. Ett landslag hon debuterade för under lag-EM tidigare i sommar.

– Jag har fått så mycket hat för det. Jag tror inte att folk ens kan föreställa sig hur mycket hat det blev då bytet var bekräftat, säger 20-åringen.

I november 2015 stängdes ryska friidrottare av på grund av statligt sponsrad dopning. Då kunde ryska aktiva ansöka om specialtillstånd för att få tävla under neutral flagg i internationella tävlingar. Det fick Kulitjenko 2018.

– Jag vill ju tävla. Jag vill delta i internationella tävlingar och få chansen göra mitt bästa, säger hon.

”Mitt hem är där min familj är”

En tid senare inleddes en process för att få cypriotiskt medborgarskap. I Cypern kan en person och dennas familj få medborgarskap ifall man investerat minst 2,2 miljoner euro (cirka 25 miljoner svenska kronor) i landet.

Något Kulitjenko kan tacka sin far för att det blev möjligt – eftersom han arbetar och har egendom i landet.

– Mitt hem är där min familj är, där jag har mina närmaste. Det finns många ställen. Det är svårt att slå fast var mitt hem är, det handlar mer om människorna.

Frågor om Rysslands anfallskrig mot Ukraina vill Kulitjenko dock inte svara på.

– Inga kommentarer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.