Turerna kring höjdhopparen Danil Lysenko är som hämtade ur en spionroman. Foto: TT.

Ryssland anklagas för att ha mörklagt dopningsuppgifter kring världsmästare – kan stjälpa medverkan i Tokyo-OS

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland riskerar att stoppas från att delta vid OS i Tokyo nästa år. Detta efter uppgifter om att ledare ska ha hjälpt till att dölja uppgifter i vistelserapporteringen kring inomhusvärldsmästaren i höjdhopp, Danil Lysenko.

22-årige Lysenko ska ha missat i sin vistelserapportering, precis som den svenska löparen Meraf Bahta, och fått hjälp av högt uppsatta ledare inom det ryska friidrottsförbundet (Rusaf) med falska dokument som hänvisat till en uppdiktad klinik i Moskva, skriver Sunday Times.

Missar i vistelserapporteringen räknas som ett dopningsbrott och Lysenko stängdes tillfälligt av förra året, precis före EM i Berlin, av integritetsorganet AIU (Atlethics Intergrity Unit) som lyder under IAAF. Om man kan hänvisa till sjukdom eller andra förmildrande omständigheter kan straffet, som kan röra sig om flera års avstängning, mildras.

Ordföranden i det ryska friidrottsförbundet, Dimitrij Shlyakhtin, hävdar att rapporteringen är konspiratorisk och koordinerad inför IAAF:s möte i Monaco den kommande helgen, 8-9 juni, då punkten om att lyfta sanktionerna, som verkställdes i november 2015, mot ryska friidrottare står på dagordningen. 

Putin engerad i frågan

– Sunday Times försöker påskina att deras rapportering har giltighet. Den enda objektiva och sanningsenliga undersökningen kring Lysenko genomförs av AIU. Låt oss vänta in deras utredning, säger Shlyakhtin enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Den ryske presidenten Vladimir Putin har personligen engagerat sig för att driva på landets friidrottsförbund för att häva avstängningen av ryska friidrottare inför OS nästa år.

Den ryska OS-kommittén följer också ärendet med Lysenko noggrant med tanke på spelen i Tokyo nästa år.

– När det gäller deltagande i OS 2020 för vårare idrottare förlitar vi oss på Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) officiella ställning och andra internationella idrottsorganisationer som vi aktivt samarbetar med, däribland kampen mot dopning, säger ryska OS-kommtténs ordförande Stanislav Pozdnyakov.

Det är inte klart när AIU blir klar med sin utredning. Säsongen är igång sedan en månad och Lysenko har inte kunnat tävla.

Lysenko vann inne-VM förra året och tog silver vid VM i London 2017 efter att ha tävlat under neutral flagg. Han har ett personligt rekord på 2,40 från galan i Monaco i juli förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.