Daniel Ståhl och Damlandslaget tros ta medalj på OS 2020. Foto: Bildbyrån

Så många medaljer tar Sverige i OS 2020

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tar elva medaljer på OS i Tokyo och Daniel Ståhl och Sarah Sjöström kommer gräva guld. Det förutspår statistikbyrån Gracenote, med ett år kvar till mästerskapet.
– Vi har en kapacitet på mellan åtta och tolv medaljer, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT Sport.

Det är på nästan på dagen ett år kvar till sommar-OS i Tokyo 2020. Då har statistikbyrån Gracenote sett på alla stora tävlingar sedan OS i Rio 2016 och därigenom förutsett hur medaljerna kommer att fördelas på mästerskapet om ett år.

Sverige tros hamna på en 25:e plats i medaljligan och Gracenote förutsätter att skörden kommer landa på elva medaljer.

”Kapacitet på mellan åtta och tolv”

En rimlig bedömning, enligt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Vi har en kapacitet på mellan åtta och tolv medaljer utifrån de 20 till 25 toppositioner Sverige har, det vill säga aktiva eller lag som har stått på pallen på ett VM eller ett flertal världscuper, säger han till SVT Sport.

– Sedan är det inte 100 procent som klarar att ta medalj, de flesta länder räknar med mellan 30 och 40 procent. Och då ligger ju en realistisk siffra för oss mellan åtta och tolv. 

Guld till Daniel Ståhl

Vilka tar då medaljerna?

Daniel Ståhl och Sarah Sjöström kommer få kliva högst upp på pallen med den ädlaste valören runt halsen, den sistnämnda inte mindre än tre gånger.

I övrigt kommer bland annat Armand Duplantis ta silver medan de svenska fotbollsdamerna och brottaren Henna Johansson kommer komma hem med en bronspeng från Tokyo.

Förväntat superår för hemmanationen

USA förväntas än en gång ta flest medaljer under sommar-OS. Det skulle i så fall vara sjunde raka mästerskapet som amerikanarna skördar störst framgångar. Förväntningarna säger att USA tar hela 126 medaljer, varav 51 guld. Hemmanationen Japan förväntas göra sitt bästa sommar-OS på länge och ta hela 67 medaljer. Bara Kina och USA kommer ta fler.

Mästerskapet invigs den 24 juli och pågår till 9 augusti.

Guld: Daniel Ståhl, diskus, Sarah Sjöström x3 (100 m fjäril, 100 m fritt och 50 m fritt).

Silver: Armand Duplantis, stavhopp, Max Salminen, finnjolle

Brons: Dressyr: lag, damlandslaget i fotboll, Anna Bernholm, judo, Sarah Sjöström 200 m fritt, Henna Johansson, brottning.

Rio de Janeiro 2016: 11 medaljer (2 guld)
London 2012: 8 medaljer (1 guld)
Peking 2008: 5 medaljer (0 guld)
Aten 2004: 7 medaljer (4 guld)
Sydney 2000: 12 medaljer (4 guld)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer