Saga Andersson svarar på kritiken från Alhaji Jeng. Foto: Bildbyrån/TT

Saga Andersson svarar på kritiken: ”Inget konstigt med det”

Uppdaterad
Publicerad

Den finländska stavhopparen Saga Andersson, 22, kritiserades av SVT Sports expert Alhaji Jeng då hon blev utan resultat i Finnkampen. En kritik som Andersson själv inte köper.

– Det är en vanlig ingångshöjd. Det var inget konstigt med det, säger hon till SVT Sport.

Saga Andersson rev ut sig redan på ingångshöjden 4,05 meter. Då fick hon kritik av Alhaji Jeng.

– Hon har visserligen hoppat 4.45 tidigare, men hon är så pass rutinerad och jag förstår inte valet av ingångshöjd. Hon borde ha gått in lägre. Jag är otroligt förvånad över att hon nollar på en Finnkamp, sade SVT Sports expert Alhaji Jeng.

Finnkampen

Andersson menar att det inte fanns något att anmärka på vad gäller att hon inledde på 4,05.

– Min ingångshöjd var den som jag brukar börja på. Det är en vanlig ingångshöjd. Det var inget konstigt med det, säger hon och förklarar vad som hände:

– I det första hoppet kom det för mycket motvind och det gjorde att jag steg för långt. I nästa hopp borde jag ha haft en styvare stav eller ställningarna längre bak. I det sista hoppet blev det ”en limbo” (misslyckat hopp klart under ribban). Det är stavhopp helt enkelt.

KLIPP: Saga Andersson river ut sig på ingångshöjden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

”Väldigt bra säsong”

Hon menar att en något lägre ingångshöjd inte hade hjälpt i det här fallet.

– Visst, man kan tänka att om man börjar på tre meter jämnt så borde man kunna hoppa över. Men om höjden räcker till så är det i stav inte så stor skillnad om man börjar på 3,90 eller 4,05. Om du gör ”en limbo” så kommer du nästan inte över någon ribba alls ändå.

Finnkampen var visserligen en plump i protkollet för Andersson, men hon sörjer inte för det.

– Det har varit en väldigt bra säsong. EM var tävlingen jag siktade på och när jag kom till VM var det lite av en överraskning. Det har varit en bra säsong och min nivå har stigit, vilket är viktigt. Jag kan vara nöjd med säsongen, men vet att jag har mer att ge, säger hon.

”Hård konkurrens”

Andersson njuter också av att sparras mot en fin stavhoppargeneration i Finland. Den två år äldre Wilma Murto blev Europamästare tidigare i sommar.

– Det är väldigt viktigt. När man har hård konkurrens så pushar det en framåt. Det bara motiverar att kämpa ännu mer i tävlingarna. Det var jättenajs att ha med Elina (Lampela) och Wilma (Murto) på EM och VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet