Bianca Salming gör sitt första mästerskap utomhus. Foto: Bildbyrån

Bianca Salming: ”Då slåss jag om medaljerna”

Uppdaterad
Publicerad

Efternamnet skapar förväntningar och den stadiga blicken har idrottsvärlden sett förut.

EM i Berlin, som inleds blir Bianca Salmings första framträdande på den stora friidrottsscenen.

–Såklart man drömmer om sjuka placeringar, säger Bianca Salming.

Bianca Salming reser till sitt första seniormästerskap utomhus, friidrotts-EM i Berlin. Sjukampen inleds på torsdag och på läktarplats finns då hennes närmaste familj och vänner. Bland andra pappa Börje, ishockeylegendaren som spelade 16 år i NHL-laget Toronto Maple Leafs och var förste svensk att bli invald i Hall of Fame.

– Folk brukar ju skämta om det att ”du kommer aldrig komma ur din pappas skugga”. Jag ser inte det som någon nackdel egentligen. Det har väl snarare gjort det lättare för mig, att få sponsorer till exempel. Det är inte så att jag skäms över pappa, jag är stolt över pappa. Om jag syns genom honom är det inget jag störs av, säger Bianca Salming.

Vill över 6 000 poäng

19-åringen från Vaxholm utanför Stockholm är en av 16 mästerskapsdebutanter i den svenska EM-truppen på 67 aktiva. I sin internationella seniormästerskapsdebut slutade Salming på tionde plats i femkampen vid inne-EM i Belgrad i fjol.

– Bara att få chansen att vara med är såklart skitkul, vid så tidig ålder känns också extra kul, säger hon och ser fram emot EM.

– Jag har mest personliga mål. Såklart man drömmer om sjuka placeringar också. Men jag tycker det lättaste är att fokusera på det jag kan göra bättre: persa och komma över 6 000 poäng, det rimliga skulle vara att komma på 6 200. Jag vill bara förbättra varje gren, då kommer jag vara glad, säger hon.

Salming kvalade in till mästerskapet i både sjukamp (5 985 poäng) och höjdhopp (1,92 meter). Men det är bara en gren som gäller i hennes satsning som leds av tränaren Vladimir Petrovic och tillsammans med bland andra 21-årige höjdtalangen Fabian Delryd (missar EM på grund av skada) som är i samma träningsgrupp.

Tränar sprint

– Jag tror inte jag bara kommer vilja köra höjdhopp, inte när jag är så här ung. Jag älskar mångkampen, att jag kan göra allt. Jag tror det är dumt att fokusera på det som kan ge mest, höjden. Det är bättre att fokusera på det som är roligast, säger Bianca Salming.

Solen tränger igenom molnen över Tibblevallen i Täby. Tonåringen har precis klarat av ett av sina hårdaste intervallpass: ”femhundringarna” på de småslitna löparbanorna. Sprintuthålligheten är en av sakerna hon måste utveckla, enligt henne själv.

– Det som nästan är svårast är att sätta fingret på hur man ska förbättra det... Vissa är ju naturligt snabba. Det känns som att jag gör framsteg.

Salmings blå blick är fokuserad, men ännu kan hon inte försörja sig helt på friidrotten. Efter EM flyttar hon hemifrån, ska söka extrajobb och eventuellt söka in till en kostrådgivarutbildning. Hon behöver fortfarande sysselsätta sig utanför sin idrott för att må bra.

Kan bli först sedan Klüft

– Jag hatar den här känslan av att jag måste prestera. Jag vill inte att friidrotten ska vara att ”jag måste klara den här höjden för att kunna försörja mig” för då förstörs allt tycker jag. Jag tror inte riktigt på att, till hundra procent, bara gå in i friidrottsbubblan. Det blir jävligt tufft psykiskt, jag behöver ha någonting som får mig på andra tankar, säger hon.

Ingen svensk har tagit en internationell mångkampsmedalj på seniorsidan sedan Carolina Klüfts VM-guld i Osaka 2007. Bianca Salming drömmer om att bli den som bryter trenden.

TT: Vad ser du dig själv om tio år?

– ”Om tio år” är svårt... Om fem år vill jag verkligen vara uppe och slåss om medaljerna, hundra procent. Då måste jag vara där. Jag vill vara där nu, men det är okej att jag här nu, så länge det går framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.