Foto: SVT

Salttabletter och isbitar – Fougbergs knep inför nattens VM-maraton

Uppdaterad
Publicerad

Charlotta Fougberg gör sitt blott andra maratonlopp när hon sent i kväll startar i VM-loppet i Doha. För att klara av värmen och luftfuktigheten kommer hon bland annat att springa med isbitar under en keps på huvudet.

– Svetten bara rinner, men det får det göra. När man tar ett djupt andetag kan det kännas lite som ett ”stopp”, som när man går in i en bastu, Och jag gillar egentligen inte att basta, säger Fougberg till SVT Sport.

22.59 i kväll startar Johanna Bäcklund, Charlotta Fougberg, Cecilia Norrbom i maratonloppet i VM i Doha. Tävlingen avgörs sent på kvällen för att undvika den värsta hettan, men när svenskarna har tränat på plats i Doha, vid den tiden, har det varit 29-32 grader och extrem luftfuktighet.

Därför han de tränat på drickalangning – samt langning av keps med isbitar. Utöver detta äter löparna också extra salttabletterna.

Reportage: Fougberg VM-laddar i brandstation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet