Caster Semenya ska springa Diamond League-premiären i Doha på fredag. Foto: TT.

Se Semenya direkt i SVT på fredag: ”Har gjort mig starkare”

Uppdaterad
Publicerad

Caster Semenya var på väg till Diamond League-premiären i Doha på fredag när Cas-domen släpptes. Hon förväntas springa 800 meter. Tävlingen går direkt i SVT2.

Uppdatering torsdag 11.00: Semenya är nu med i startlistan för 800 meter.

Det blir den sista tävlingen där det gamla regelverket gäller, uppger AP.

”Jag vet att IAAF: s regelverk alltid har riktat sig mot mig specifikt”, sa den sydafrikanska löparen i ett uttalande från hennes advokater enligt AP.

 ”I ett decennium har IAAF försökt bromsa mig, men det har faktiskt gjort mig starkare. CAS-beslutet kommer inte att hålla mig tillbaka. Jag kommer återigen att resa mig och fortsätta inspirera unga kvinnor och idrottare i Sydafrika och runt världen”, säger Semenya.

Medicinering ska inledas senast nästa vecka

Enligt domslutet ska löpare med för höga testosteronhalter, hyperandrogena, börja sin medicinering senast på onsdag nästa vecka för att kunna vara tillgängliga för VM  i september/oktober.

Även OS-silvermedaljören på 800 m från Rio 2016, Francine Niyonsaba, har erkänt att hon har förhöjda testosteronvärden.

– Det är diskriminerande. Jag har inte valt att födas på det här sättet, säger Niyonsaba som också ska tävla i Doha på fredag. I startlistan finns inte Semenya med i skrivande stund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.