Efter att ha förlorat i skiljedomstolen Cas vänder sig nu Caster Semenya till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg. Foto: TT

Semenya går till Europadomstolen för mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Den dubbla OS-mästaren på 800 meter, Caster Semenya, kommer att ta sitt fall till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

– Vi är fortsatt hoppfulla om att World Athletics kommer att inse vilket misstag de gjort, säger hennes advokat.

Semenya stoppades från att tävla på grund av för höga medfödda halter testosteron i sin kropp, ett fall som internationella friidrottsförbundet drev till skiljedomstolen Cas, den högsta instansen inom idrotten, och fick rätt.

– Vi kommer att ta det internationella friidrottsförbundet (World Athletics) till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, säger hennes advokat Greg Nott till Reuters utan att precisera vad man har för tidsram för processen i Strasbourg, Frankrike.

– Vi är fortsatt hoppfulla om att World Athletics kommer att inse vilket misstag de gjort och ändrar förbudsreglerna som hindrar fröken Semenya från att tävla, fortsätter advokaten.

Avstängd på grenar mellan 400 och 1609 meter

World Athletics anser att de idrottare som har förhöjda testosteronvärden får en för stor fördel och behöver medicinera ner dessa för att få tävla. Det är distanser mellan 400 och 1609 (en engelsk mil) som identifierats ge mest fördel för kvinnliga aktiva med den här testosteronhalten, vilket är Semenyas favoritdistanser. Semenya är alltså förbjuden att tävla mot kvinnligt motstånd på dessa distanser.

Det sydafrikanska friidrottsförbundet håller fast vid att Semenya är en del av laget till OS i Tokyo till sommaren utan att tala om vilken gren som avses. Semenya har tävlat både på 200 och 5000 meter, dock utan att vara i närheten av världseliten på dessa distanser.

KLIPP: Dramatiskt fall avgjorde damernas VM-halvmara (17 oktober, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.