Semenya segrade ostört i Doha – vägrade svara på frågor

Uppdaterad
Publicerad

På Diamond League-galan i Doha, Qatar, tog Caster Semenya en trygg seger och var för första gången under fyra minuter på 1500 meter.

Personbästa, nationellt rekord och världsårsbästa.

Det var hennes första lopp sedan IAAF presenterade sina nya ”könsregler” men löpstjärnan vägrade svara på frågor om beslutet.

Semenya bidade sin tid och höll sig en bra bit ned i fältet tills 200 meter återstod av de 1500. Då avancerade hon fram mot täten och gick ostörd i mål på tiden 3,59,92, fyra sekunder före tvåan Nelly Jepkosgei från Kenya.

Det var första gången Semenya var under fyra minuter på ett 1500-meterslopp och förutom det personliga rekordet satte hon också nationsrekord och världsårsbästa.

Och trots att hon var överlägsen segrare medgav löpstjärnan att hon fick kämpa för segern.

– Jag var tvungen att verkligen trycka på det andra varvet, säger hon till TV4.

Men när reportern ställde frågor om IAAF:s könsregler lämnade hon intervjun.

Enligt de nya reglerna tvingas hyperandrogena kvinnor, som Semenya, till medicinering för att sänka sin normala testosteronnivå för att få tävla internationellt. De nya reglerna börjar gälla senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.