Caster Semenya. Foto: Bildbyrån

Semenya med i den sydafrikanska VM-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Den dubbla OS-guldmedaljören på 800 meter Caster Semenya har blivit uttagen i Sydafrikas preliminära VM-trupp. Men det är fortfarande inte klart vad det blir för dom från Schweiz högsta domstol, och om hon kommer att få tävla.

Semenya är mitt i en kamp om att slippa den tvångsmedicinering för att sänka sin testosteronnivå som hon enligt CAS tvingas ta för att fortsätta tävla.

Den fjärde juni så upphävdes beslutet om att stoppa Semenya från att tävla.

– Jag är tacksam till den schweiziska domstolen för att ha tagit det här beslutet. Jag hoppas nu efter överklagandet att jag återigen kommer kunna springa fritt, sa hon i ett uttalande då.

Men IAAF är inte nöjda över beslutet att låta henne tävla igen utan medicinering, och fortsätter kampen. Och sa i ett uttalande efter domen:

”IAAF anser att testosteronreglerna är nödvändiga, resonliga och proportionerliga i syfte att skydda rättvist och meningsfullt tävlande för elittävlande kvinnliga idrottare”.

Fakta

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). IAAF beslutade senare att skjuta på införandet av de nya reglerna i väntan på Cas beslut.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.