Semenyas första ord efter Diamond League-vinsten

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare en tillfällig upphävning av den sydafrikanska löparen Caster Semenyas avstängning från distanser mellan 400 och 1609 meter kunde hon springa 800 meter på Diamond League-galan i amerikanska Stanford. Då vann hon enkelt på tiden 1.55,70.
– Det här är en juridisk fråga, det är som ett krig, säger Semenya till nyhetsbyrån AP.

– Mitt mål är att försvara min världsmästartitel. Om jag inte får så får jag inte. Det här är en juridisk fråga, det är som ett krig. Man ger inte upp. Jag är en världsmästare, jag är en olympisk mästare. Jag har uppnått allt jag någonsin velat uppnå. I slutändan gör jag detta för alla de som inte kan slåss för sig själv, säger Semenya till nyhetsbyrån AP.

Semenya har varit en följetong hela den här säsongen. Den 1 maj kom beskedet att skiljedomstolen Cas gick på det internationella friidrottsförbundets, IAAF:s, linje att hon skulle tvingas att medicinera ner sina naturligt höga testosteronvärden som hyperandrogen om hon ville tävla på distanser mellan 400 och 1609 meter.

Semenya vägrade och överklagade till Schweiz högsta domstol, som överprövade Cas beslut och gav sydafrikanskan rätt att tävla. Därför bytte hon distans i Stanford från 3000 meter till 800 meter.

Hon vann på en för henne helt okej tid (1.55,70) och det var knappt tre sekunder före tvåan Ajee Wilson, USA. Trea kom amerikanskan Raeyvn Rogers.

Semenya har inte förlorat ett 800-meterslopp sedan 2015, men hur länge hon kommer att få springa distansen är ännu oklart. Om IAAFs tidigare beslut kring Semenyas medicinering åter börjar gälla kan helgens tävling ha varit hennes sista.

För ett år sedan beslutade Internationella friidrottsförbundet (IAAF) om nya regler för hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare med extremt höga halter av testosteron. Från november 2018 skulle de vara tvungna att sänka testosteronhalten genom medicinering för att få tävla internationellt.

Skälet till beslutet var att få till rättvisa förhållanden i tävlingarna.

Den sydafrikanska stjärnan Caster Semenya överklagade IAAF:s beslut till idrottens skiljedomstol (Cas). Cas gick på IAAF:s linje och beslutade att alla hyperandrogena idrottare måste medicineras. Men nästa instans, Schweiz högsta domstol, har sedan beslutat att stoppa IAAF:s regler tills vidare. Fram tills den 25 juni till att börja med, men än så länge har inget nytt besked kommit.

Svenskan Angelica Hirschberg, obstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska institutet, vittnade i Cas för IAAF:s räkning.

Hon har forskat kring androgener och dess koppling till fysisk prestationsförmåga hos kvinnliga olympiska idrottare och funnit att det finns ett samband mellan hög testosteronhalt och idrottsframgångar hos kvinnor.

Forskare som nyligen har presenterat en studie i British Medical Journal menar att det är en myt och att det i stället är talang som ligger bakom framgångarna.

IAAF:s nya regler har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.

Idrottare som Billie Jean King, Abby Wambach, Hedvig Lindahl, Serena Williams och Martina Navratilova har öppet tagit ställning för Semenya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer