Foto: TT

Semenyas ord om behandlingen som tonåring: ”Förödmjukande”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegångshandlingar som nyhetsbyrån AP gått igenom ger upprörande detaljer om den tio år långa följetong som varit mellan Caster Semenya och internationella friidrottsförbundet IAAF. Bland annat berättar Caster Semenya om hur hon 18 år gammal utsattes för en ”avskyvärd och förödmjukande” behandling efter sitt första VM-guld, 2009.

I offentliga rättegångshandlingar från den sydafrikanska löparens överklagan mot IAAF framkommer flera skakande detaljer.

Semenya berättade under rättegången att hon vid två tillfällen blivit utsatt för ”könsbestämmande” undersökning utan att ha gett medgivande till det. Hon ska ha fått sitt könsorgan undersökt och blodprover tagna.

Sprungit för långsamt

Semenyas gynekolog, Greta Dreyer, sa vidare att IAAF gjort det klart och tydligt att IAAF:s föreslagna behandling var en operation som skulle stoppa Semenyas hormonutveckling och sänka hennes testosteronnivåer.

Det internationella friidrottsförbundet IAAF nekade till att de skulle tvingat Semenya att genomgå operation, däremot medger det att operation är en av flera möjliga behandlingar.

IAAF anklagade i sin tur Caster Semenya för att hon i tävlingar sprang långsamt för att maskera sin överlägsenhet och då riskera att bli ifrågasatt. En anklagelse som Semenya argt förnekade.

Rättegångshandlingarna offentliggjordes i redigerad form för ett par månader sedan och ovanstående information har getts av AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.