Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiokamparen Jacob Thelander knep silvret i JVM i Colombia. Foto: C More

Dubbla svenska medaljer i tiokampen vid JVM

Uppdaterad
Publicerad

Det blev blågul succé i tiokampen i JVM i friidrott i Colombia.

Svenske Jacob Thelander tog silver, och Elliot Duvert knep bronspengen.

– Jag var hungrig på ett guld, jag kände att det var inom räckhåll, säger Thelander.

Jacob Thelander, 19, från Ljungby som tävlar för Ljungby FIK, var ett av de stora guldhoppen i årets JVM och ledare i världsårsbästalistan inför mästerskapet.

Men nederländske Gabriel Emmanuel blev för en för svår nöt att knäcka, med ett slutresultat på 7 860 poäng, trots att Thelander satte nytt personbästa i stavhopp med 4,40 meter och landade på totalt 7 770 poäng.

– Första dagen gick grymt bra, jag är nöjd med den. Mycket plus på min persserie, som är svenska rekordet också. Nu andra dagen hade jag mer stolpe ut, häcken slog i, diskusen gick rätt dåligt. Staven hyfsat, och så lyckades jag ta mig igenom och ta silvret, säger Thelander.

När du smält detta, tror du att du kommer vara mer nöjd med silvret?

– Ja, det tror jag. Men nu i stunden så känner jag att det var så nära guld. Jag är lite småbesviken.

Krossade personliga rekord

Om Jacob Thelander var guldhopp var 19-årige Elliot Duvert mer av en doldis inför mästerskapet. Med en totalpoäng på 7 622 tog han bronset.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd. Jag kom hit med ett personbästa på 7 359 poäng. Och nu persade jag med dryga 300 poäng. Pers i sju av tio grenar, jag vet inte vad jag ska säga, säger Duvert.

Bland de personliga rekorden kan nämnas ett stavhopp på 4,90 meter, och ett längdhopp på 7,25 – en halvmeter längre än vad han tidigare hoppat utomhus.

Jättehoppet i stav fick 19-åringen som tillhör Turebergs FK i Sollentuna att klättra från sjätte till tredje plats i resultatlistan, en placering han hamnade på när alla tio grenar var avklarade. Norrmannen Abraham Sandvin Vogelsang kom fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.