Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Simon Petterssons skräll: Slog personligt rekord – två gånger om

Uppdaterad
Publicerad

Simon Pettersson har haft en tuff säsong. Men nu verkar det ha vänt.

I dag har han bjudit på personligt rekord och SM-rekord två gånger om, när han tog sitt första SM-guld i diskus.

Detta i konkurrens med Daniel Ståhl – som även han noterat ett SM-rekord i en makalöst högklassig tävling.

– Det är en dröm, säger han efter det första 70-meterkastet i karriären.

Fjolårets OS-silvermedaljör Simon Pettersson har haft ett betydligt tyngre 2022 än 2021. I VM blev han femma, och han har inte nått en enda prispall hittills i årets Diamond League-säsong.

Men i dag, vid SM i Norrköping visade han helt plötsligt storform. I första omgången slog han nämligen till med ett jättekast som mätte hela 69,84 – 36 centimeter bättre än hans tidigare personbästa från en tävling i Växjö förra säsongen.

”Hittat formen”

Förutom personligt rekord innebar kastet även SM-rekord, tolv centimeter längre än vad ärkerivalen Daniel Ståhl noterades för i Eskilstuna 2018.

– Han har ju hittat formen nu i den senare delen av säsongen, konstaterar SVT Sports Alhaji Jeng.

Ståhl tog tillbaka rekordet

Men Ståhl, som snöpligt missade pallen vid VM i Eugene, svarade. I den femte omgången slog han till med 70,29 – och övertog därmed ledningen och SM-rekordet.

Men bara någon minut senare var det dags för Pettersson att åter bli den som kastat längst i SM-rekordet. Han slog till med ett kast som mätte hela 70,42 – Petterssons första 70-meterkast.

– Det var lite det som slängde bensin på lågan som redan fanns, säger Simon Pettersson, angående att Ståhl precis kastat 70,29 – något som alltså fick Pettersson att för första gången i karriären passera 70-gränsen.

– Det är en dröm, alltså. Till en början kanske man inte tänkte att man skulle få möjlighet att kasta 70, men ju mer åren har gått desto mer har tanken känts realistisk. Det är inte så jäkla många som gjort 70 meter, så att kunna vara en av dem är en stor ära.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ståhl hade sex raka guld

Pettersson firade med att springa in på innerplanen och jubla, sedan buga till publiken innan han hoppade över staketet och kramade sin tränare Vésteinn Hafsteinsson, samtidigt som Ståhl applåderade sin konkurrent.

I den sista omgången nådde Ståhl 69,07, vilket innebar att Ståhl för första gången sedan 2015 fick se sig besegrad i SM.

Efter att Pettersson avslutat med ett ogiltigt kast blev han gratulerad av Ståhl, som när han kramade om honom sa:

– Fan vad grym du är!

”Helt fantastisk kväll”

Och Ståhl visade inte någon besvikelse alls över att ha slutat tvåa.

– Det var en helt fantastisk kväll! Jag tror att det är första eller andra gången jag blir tvåa på 70 meter, så jag är inte ett dugg förbannad. Det är första gången Simon är över 70 meter. Det var en helt magisk kväll verkligen, sade han och skrattade gott.

Resultat

1) Simon Pettersson, Hässelby, 70,42, 2) Daniel Ståhl, Spårvägen, 70,29, 3) Niklas Arrhenius, do, 60,32, 4) Sebastian Löschner, do, 55,34, 5) Oskar Antonsson, Trångsviken, 51,63.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.