Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lalit Kumar var ensam startande i stadsmästerskapet i New Dehli. Han fick ingen medalj utan bilden är från förra året när han vann U20-klassen. Foto: Sportstar

Sju löpare strök sig – när dopningskontrollanter dök upp

Uppdaterad
Publicerad

När det var dags för final på 100 meter i New Dehlis stadsmästerskap strök sig sju deltagare. Detta efter att dopningskontrollanterna dykt upp på arenan. Segern gick till Lalit Kumar som var ensam startande.

Eftersom reglerna kräver att tre deltagare ska komma till start för att loppet ska räknas officiellt fick inte Kumar med sig någon medalj. Han sprang i mål ensam på 11,6 i en seger som inte räknas. Även om han känner sig som en moralisk vinnare.

– Efter att jag avslutat loppet var det så många idrottare och tränare som gratulerade mig. De vet att jag är en ren löpare. Oavsett vem som vinner i framtiden kan jag alltid hålla huvudet högt, säger han till indiska Sportstar.

20-årige Kumar gjorde en markering mot den utbredda dopningen inom indisk idrott. Enligt en rapport som Wada publicerade i maj är Indien det värsta dopningslandet efter Ryssland globalt sett.

”Det är något skumt”

När ryktet gick om att dopningskontrollanter från landets antidopningbyrå, NADA, skulle dyka upp försvann hela startfältet utom Kumar på 100 meter och flera andra aktiva, bland dem flera medaljörer, försvann i andra grenar.

New Dehlis friidrottsförbundet har nu meddelat NADA namnen på dem som saknades så att de ska kunna testas i efterhand.

– När sju löpare hoppar av är det något skumt, säger Sandeep Mehta på New Dehlis friidrottsförbund till Reuters.

20-årige Kumar tävlade i sin första tävling på seniornivå och är besviken på sina äldre konkurrenter som han anser borde vara ett föredöme för de yngre.

– Till och med i skolan sa tränare åt mig att jag måste ta anabola steroider men min far har alltid sagt åt mig att jag ska tävla ren och jag har lyssnat på honom och vill visa att det går, säger Kumar som har 11,18 som personrekord på 100 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.