Foto: TT Nyhetsbyrån

Sju ryssar får tävla i inomhus-VM i friidrott

Uppdaterad
Publicerad

Sju ryska idrottare och deras fyra tränare har fått tillstånd av Internationell Friidrottsförbundet (IAAF) att tävla under neutral flagg under inomhus VM i friidrott i början av mars.

Tidigare i veckan kom uppgifter om att 18 ryska idrottare hade fått avslag på sin ansökan om att få tävla under neutral flagg efter att inte ha uppfyllt IAAF:s nya kriterier som ryssarna var tvungna att följa efter uppgifter om dopningsskandaler. Men nu har sju stycken idrottare och deras fyra tränare fått tillåtelse att åka med till Birmingham där mästerskapet hålls.

Det är den regerande världsmästarinnan i höjdhopp Maria Lasitskene och Danil Lysenko, stavhopparna Anzhelika Sidorova och Olga Mullina, trestegshopparna Viktoria Prokopenko, Anna Krylova och kulstötaren Maksim Afonin som har fått godkänt av IAAF att tävla under neutral flagg.

Friidrotts-VM

IAAF meddelar att det fortfarande är 21 ryska idrottare som inte har fått tillåtelse att tävla under neutral flagg eftersom det ryska friidrottsförbundet inte har uppfyllt deras kriterier.

Det var i november 2015 som Ryssland som nation blev avstängda från att delta i mästerskap efter dopningskandaler. Sedan sommar-OS i Rio de Janiero 2016 har ryska deltagare fått tävla under neutral flagg.

Inomhus-VM i Birmingham pågår 1-4 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet