Sha'Carri Richardson missar VM efter ett svagt försöksheat i de amerikanska mästerskapen i Eugene. Foto: TT

Världslöparen som missade OS missar även VM

Uppdaterad
Publicerad

Förra året missade stjärnskottet Sha'Carri Richardson OS efter ett positivt cannabistest. Nu missar även sprintern 100 meter vid hemma-VM i Eugene efter att ha blivit utslagen i försöksheatet vid USA:s VM-kval.

Amerikanskan blev bara femma i sitt försöksheat på måttliga 11,31 och blev utslagen i de amerikanska mästerskapen på Hayward Field i Eugene, Oregon, där även VM ska avgöras om tre veckor. De tre bästa i varje gren kvalar in till VM, enligt USA:s hårda uttagningsprincip.

Förra året gjorde hon sensation med att springa på 10,72 under våren och sågs som en stark konkurrent till jamaicanskorna i kampen om OS-guldet i Tokyo, men det blev inget av med det eftersom hon testade positivt för cannabis vid de amerikanska mästerskapen förra året, som också då avgjordes i Oregon. Hon hade tagit cannabis för att lugna nerverna efter att hennes mamma gått bort ett par dagar tidigare.

Efter uttåget i natt undvek hon journalisterna i den mixade zonen och sprang bara förbi.

I samband med att hon sprang på 10,85 i New York för knappt två veckor sedan sade hon följande till unga fans som jublande ropade hennes namn, enligt AP.

– Låt inte media, låt inte människor, låt inte ett företag försöka hindra dig från att glänsa eftersom det är du som lyser. Vi är ljuset, sade Richardson.

Richardson är en stor favorit bland många friidrottsfans i USA.

McLaughlin kontrollerat vidare

Världsrekordhållaren och OS-mästaren på 400 meter häck, Sydney McLaughlin, vann sitt försöksheat på 54,11 efter stor kontroll. Här kom inte OS-tvåan Dalilah Muhammad till start på grund av skada. Om skadan läker kan hon dock få springa i VM eftersom hon har ett wildcard som regerande världsmästare från Doha 2019.

Det var final direkt i damernas längdhopp och Quanesha Burks vann på 7,06 men här var medvinden, +2,7 meter/sekund, för stark för att räknas som ett officiellt årsbästaresultat.

Stavhopparen Jennifer Suhr, 40, som har 5,03 som personbästa och vann OS i London 2012, meddelar att hon lägger av. Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.